Date
Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019
Τοποθεσία
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή)

Αναζητώντας νέες αξίες για το μέλλον της βιωσιμότητας στον χώρο της μόδας και του design

Το «Crafting the Future» είναι ένα διήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει την αριστεία και την εμπειρία από το χώρο των crafts με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες όπως εφαρμόζονται στο χώρο της μόδας και του design, με ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία.

Το «Crafting the Future» θα παρουσιάσει διεθνείς ομιλητές και πάνελ από ειδικούς με στόχο να προκαλέσει ερωτήσεις, να δημιουργηθεί διάλογος, να προωθήσει πιθανές λύσεις, αλλά και να δώσει ευκαιρίες σε όλους, είτε νέους επαγγελματίες είτε πιο καταξιωμένους, να εξερευνήσουν την κατασκευή, τη μεταποίηση και την τέχνη της αγάπης και φροντίδας για τα ρούχα μας.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας έχει επιφέρει την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενδυμάτων με αποτέλεσμα το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιώσιμες και ηθικές προσεγγίσεις στο χώρο του ενδύματος ή του σχεδιασμού των προϊόντων, της αλυσίδας παραγωγής και των επιχειρήσεων. Η καταναλωτική συνείδηση ως προς τις συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής, ωθεί τα fashion brands και τους πωλητές να επανεξετάσουν τη διάρθρωση του κλάδου ώστε να ενσωματώσουν βιώσιμες λύσεις.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την αειφορία στη μόδα, την καινοτομία και τα βιώσιμα υλικά μέσα από το πρίσμα της κριτικής σκέψης, τον ρόλο της τεχνολογίας για μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού, προτάσεις σχεδιαστών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, και τον ρόλο της χειροτεχνίας σε αυτό το πολύπλοκο πανόραμα.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος «Crafting the Future» θα είναι η σύνδεση πολιτισμών με στόχο την ανταλλαγή γνώσης. Συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τη Βρετανία και πολλές άλλες χώρες, το «Crafting the Future» επιδιώκει να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή εμπειρίας πάνω στην πρωτοπορία των βιώσιμων διαδικασιών, συνενώνοντας πολιτισμούς και συνδέοντας τη γνώση ανθρώπων που καινοτομούν στο χώρο.

Με έμφαση τη χειροτεχνία ως όχημα προς την καινοτομία, το διήμερο πρόγραμμα θα διερευνήσει τη σημασία που έχουν για τη σύγχρονη αλυσίδα παραγωγής οι τεχνίτες, τη σχέση της χειροτεχνίας με τον πολιτισμό και το πόσο σημαντική είναι η προστασία των δεξιοτήτων και τον φυσικών πόρων. Η καινοτομία δεν περιορίζεται στην τεχνολογία, αλλά εξετάζει το παρελθόν με σκοπό να προχωρήσει μπροστά, να αγκαλιάσει τη σοφία του και τη μετουσιώσει σε σύγχρονες αρχές και πρακτικές, να την επανασχεδιάσει έτσι ώστε αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος.

Οι κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι οι:

Εγχώρια καλά παραδείγματα θα παρουσιάσουν οι:

Προβολή Ταινίας

Το «Crafting the Future», σε συνεργασία με το 1ο Athens Fashion Film Festival, θα προβάλει το ντοκιμαντέρ Westwood: Punk, Icon, Activist της Lorna Tucker. Πρόκειται για ένα φιλμ τεκμηρίωσης για μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως σχεδιάστριες και φιγούρες της μόδας, με επίκεντρο τον αγώνα της να κρατήσει το brand της καθαρό, θίγοντας ζητήματα κύρους αλλά και ηθικής. Πριν την προβολή, η Nicole Alexandropoulos θα παρουσιάσει το επικείμενο Athens Fashion Film Festival.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Δελτία εισόδου θα διατίθενται μια ώρα πριν την έναρξη.

Εργαστήρια

Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος εστιάζει στην πρακτική κατάρτιση των σπουδαστών και επαγγελματιών του χώρου της μόδας, προσφέροντας μια σειρά από εργαστήρια που αφορούν σε ζητήματα διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού, το upcycling και την κυκλική οικονομία στη μόδα.

Οι αιτήσεις για εργαστήρια θα εξεταστούν και οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφειά των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 28 Ιανουαρίου.

DiscoMAKE Party

Το DiscoMAKE είναι ένα πάρτι για ανθρώπους – μικρούς και μεγάλους – που αγαπούν τη μόδα, το στυλ και τη χειροτεχνία. Πώς αγοράζετε και χρησιμοποιείτε τα ρούχα σας και τι κάνετε με αυτά που δεν σας αρέσουν πια;

Ελάτε μαζί μας και:

  • φέρτε ένα παλιό ρούχο που δεν χρησιμοποιείτε ή διαλέξτε ένα από διαθέσιμα τζιν και t-shirts
  • χρησιμοποιήστε καρφίτσες, κλωστές, μπαλώματα, ή άλλα διαθέσιμα υλικά
  • περάστε στο «maker corner» και – με τη βοήθεια σχεδιαστών – μεταλλάξτε το παλιό σας αντικείμενο σε ένα νέο, αγαπημένο
  • βρείτε τρόπους να φορέσετε τη νέα σας δημιουργία και μοιραστείτε το καλύτερό σας στιγμιότυπο, φορώντας τα παλιά-νέα σας ρούχα!

Εξερευνήστε την τέχνη της κατασκευής, της αλλαγής, της επισκευής και της φροντίδας των ρούχων σας.

Τo DiscoMAKE πάρτι είναι κατάλληλο και για οικογένειες και η είσοδος είναι δωρεάν.

Τα διαθέσιμα ρούχα για επανάχρηση στο πάρτυ είναι παραχώρηση του Fabric Republic.

Εγγραφές

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.

Αναλυτική ατζέντα και περιγραφές των εργαστηρίων θα βρείτε στην ενότητα «Documents» παρακάτω.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Μαρία
Παπαϊωάννου
Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336
Κατερίνα
Γαλάνη
Katerina.Galani@britishcouncil.gr | 210 369 2386

Το Crafting the Future συνδιοργανώνεται με το Onassis Culture και η επιμέλεια του προγράμματος σε συνεργασία με το Fashion Revolution.

Σχετικοί σύνδεσμοι