Χέρια πάνω σε πληκτρολόγιο
Date
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017Δευτέρα 30 Απριλίου 2018
Τοποθεσία
British Council, Αθήνα

Χωρίς αμφιβολία, η Βρετανία έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνικής παραγωγής. Το πρόγραμμα της Δημιουργικής Γραφής μας στοχεύει να διερευνήσει τη βρετανική μεθοδολογία σε ένα ελληνικό πλαίσιο και να εξετάσει το πώς στοιχεία από αυτό τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα μπορούν να εξελιχθούν με ένα χρήσιμο και ουσιαστικό τρόπο στο ελληνικό περιβάλλον και αντίστοιχα, πώς ιδέες από την Ελλάδα μπορούν να τροφοδοτήσουν τη βρετανική πρακτική.

Το πρόγραμμα σκοπεύει επίσης στη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε νέους Έλληνες και Βρετανούς συγγραφείς σε μια από τις πιο καίριες εποχές συνεχών αλλαγών για την Ευρώπη.

Προσφέροντας ένα συνδυασμό από εργαστήρια δημιουργικής γραφής και βραδιές ανάγνωσης παρέχουμε τα εργαλεία σε νέους συγγραφείς να αναδείξουν τις δεξιότητες και το ταλέντο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου (συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές και μεταφραστές).

Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας

Για έκτη συνεχή χρονιά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας που θα λειτουργήσουν από τον Νοέμβριο στο γραφείο μας στην Αθήνα.

Oι Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας απευθύνονται σε νέους και πιο έμπειρους συγγραφείς που επιθυμούν να μοιραστούν τη δουλειά τους, να ακούσουν σχόλια, να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν καταξιωμένους συγγραφείς και επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Οι ομάδες θα δουλεύουν εντατικά σε «peer basis», ως ομάδες εργασίας «ομοτίμων».

Η γλώσσα εργασίας είναι η Ελληνική αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν και στα Αγγλικά, κυρίως για τα sessions μέσω Skype (με Βρετανούς καθηγητές από το Kingston Writing School) ή άλλες αγγλόγλωσσες δραστηριότητες που μπορεί να προκύψουν.

Συντονιστές

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας: Βαγγέλης Προβιάς
Ο Βαγγέλης Προβιάς διδάσκει δημιουργική γραφή από το 2013. Οι συλλογές διηγημάτων του «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης» (Γ’ έκδοση, 2014) και «Πλατεία Μεσολογγίου» (B’ έκδοση, 2016) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ. Έχει μεταφράσει το αυτοβιογραφικό χρονικό «Ξάγρυπνη Πόλη» του Bill Hayes (εκδόσεις ΡΟΠΗ, 2017). Το 2016 ήταν υπότροφος του προγράμματος «Study of the United States Institute on Contemporary American Literature» στο University of Louisville στο Κεντάκι των Η.Π.Α.

Ομάδα Συγγραφής Ποίησης: Παναγιώτης Ιωαννίδης
Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης έχει εκδώσει τρία βιβλία ποιηµάτων: «Το σωσίβιο» (2008), «Ακάλυπτος» (2013) και «Πολωνία» (2016). Είναι συνεργάτης του Αρχείου Καβάφη (Ίδρυµα Ωνάση) στα εκπαιδευτικά του προγράµµατα, υπεύθυνος για την ποίηση στο «The Books’ Journal», µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΦΡΜΚ» και επιµελητής των ποιητικών αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)».

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά των συντονιστών (PDF, 367 kb).

Πρόγραμμα Συναντήσεων

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας 8 Νοεμβρίου 2017–25 Απριλίου 2018
Κάθε δεύτερη Τετάρτη, 18.00–21.00
(12 συναντήσεις συνολικά)
Ομάδα Συγγραφής Ποίησης 13 Νοεμβρίου 2017–30 Απριλίου 2018
Κάθε δεύτερη Δευτέρα, 18.30–21.00
(10 συναντήσεις συνολικά)

Στο πλαίσιο του προγράμματος (PDF, 132) θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών καθώς και συναντήσεις με μεταφραστές και δημοσιογράφους.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Για να συμμετάσχετε, συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής (MS Word, 49 kb) μέχρι την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής είναι €120.

Πώς μπορώ να κάνω την πληρωμή;

Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, θα σας ζητήσουμε να προχωρήσετε στην καταβολή του κόστους με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους:

  • με μετρητά ή πιστωτική κάρτα (VISA, DINERS και MASTERCARD) στο γραφείο μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00–14.30
  • μέσω τραπέζης (Citibank – Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003, IBAN: GR 5108400010000000444215003). Αναγράψτε το όνομά σας με την ένδειξη «Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας» ή «Ομάδα Συγγραφής Ποίησης» στο πεδίο «Αιτιολογία» του καταθετηρίου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας).

Γενικοί όροι

  • Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος των τμημάτων.
  • Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε ομάδα με λιγότερους από έξι συμμετέχοντες και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
  • Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του κόστους συμμετοχής μετά την έναρξη του προγράμματος.
  • Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής.
  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα δε θα υπερβαίνει τους 18.

Πληροφορίες

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαιωάννου: Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336