Πρόγραμμα «Culture Shift: Technology Meets Art»
Date
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
Τοποθεσία
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής

Σε συνεργασία με τη Google και με την υποστήριξη του Bios, του Future Library και της Snook διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή φορά στην Αθήνα το «Culture Shift: Technology Meets Art» από 1 μέχρι 3 Απριλίου 2016.

Σε συνέχεια της επιτυχίας της περσινής διοργάνωσης του «Culture Shift» φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και ψηφιακά prototypes απαντώντας σε προκλήσεις, ευκαιρίες ή προβλήματα που αφορούν στον πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα.

Τι είναι το «Culture Shift: Technology Meets Art»;

Το «Culture Shift» είναι ένα πρόγραμμα του British Council που προσομοιάζει σε ένα «hack event weekend» και επιθυμεί να φέρει κοντά επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων και να δώσει λύσεις σε μία σειρά από προκλήσεις και θέματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού στην Ελλάδα σήμερα.

Oι στόχοι του «Culture Shift: Technology Meets Art»

  • Ενισχύει τη συνεργασία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς.
  • Ευνοεί τη δημιουργία μιας καινούριας κοινότητας επαγγελματιών από τον χώρο του πολιτισμού και της τεχνολογίας.
  • Προωθεί τη χρήση τεχνολογίας στο χώρο του πολιτισμού.
  • Δίνει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.
  • Λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα για νέες ιδέες και προωθεί την επιχειρηματικότητα.
  • Βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί ο ψηφιακός πολιτισμός.

Παρόμοια «Culture Shift» labs διοργανώνονται από το 2011 σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων η Κένυα, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος – και βοηθούν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Τo πρόγραμμα επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την καινοτομία στο πολιτιστικό χώρο.

Πώς δουλεύει το «Culture Shift»;

Το «Culture Shift» περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των εφαρμογών. Θα υπάρξουν παρουσιάσεις και συζητήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες από το χώρο της τεχνολογίας και  του πολιτισμού.

Τα σχεδόν 80 άτομα που θα συμμετάσχουν θα σχηματίσουν μικρότερες ομάδες. Η κάθε ομάδα θα διαθέτει ένα μείγμα διαφορετικών δεξιοτήτων και με διαφορετική εμπειρία.

Οι εφαρμογές που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν μπροστά σε μία κριτική επιτροπή την τελευταία ημέρα. Οι νικητές θα ταξιδέψουν σε θερμοκοιτίδα της Google στην Ευρώπη έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους και το networking.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει;

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους! Ζητάμε άτομα που έχουν τη διάθεση να αφοσιωθούν στο πρόγραμμα για τρεις ημέρες και να συνεργαστούν με επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα αναζητάμε:

  • Σχεδιαστές (product, service, graphic, web, UX, UI, systems)
  • Προγραμματιστές (web development, software development, coding, app building, hardware hacking, data)
  • Άτομα με επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες (business development, strategy, marketing)
  • Επαγγελματίες από τον ευρύ χώρο του πολιτισμού (μουσεία, φεστιβάλ, πολιτιστικοί οργανισμοί, βιβλιοθήκες) και καλλιτέχνες

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας χώρου και σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις θέσεις, θα εξετάσουμε τις δεξιότητες του κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να διασφαλίσουμε την ισορροπία και τον πλουραλισμό.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Κάποιος μπορεί να συμμετάσχει με τρείς τρόπους:

1. Να καταθέσει μια πρόκληση

Οι ομάδες θα δουλέψουν πάνω σε προβλήματα και σε προκλήσεις που θα τους υποβάλλετε εσείς. Οπότε ακόμα και αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο χώρο του πολιτισμού που θα θέλατε να δώσουμε λύση μέσω της τεχνολογίας; Μπορούν τα ψηφιακά μέσα να αλλάξουν τον τρόπο που αξιοποιούμε έναν χώρο, ένα αντικείμενο ή ένα δίκτυο οργανισμών;

Η πρόκληση που θα καταθέσετε μπορεί να είναι η αρχή για μια νέα και καινοτόμα λύση!

Υποβάλλετε την πρόκλησή σας ηλεκτρονικά.

2. Να συμμετάσχει σε μια από τις ομάδες

Ακόμα και αν δεν έχετε κάποια πρόκληση κατά νου, ελάτε να λάβετε μέρος στο τριήμερο πρόγραμμα και να συμμετάσχετε σε μία από τις ομάδες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή!

3. Να παρακολουθήσει τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις

Οι ομιλίες της Παρασκευής καθώς και οι παρουσιάσεις της Κυριακής είναι ανοιχτές στο κοινό.

Κρατήστε το εισιτήριό σας για τις ομιλίες.

Εάν έχετε υποβάλει τη συμμετοχή σας, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και εδώ.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών και προκλήσεων: Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 (23.59).

Ημερομηνίες και τοποθεσία

Πότε Παρασκευή 1 μέχρι Κυριακή 3 Απριλίου 2016
Πού Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3
105 52 Αθήνα

Έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος «Culture Shift»

Η έκθεση αξιολόγησης (PDF, 4 mb) υπογραμμίζει τη σημασία του «Culture Shift: Technology Meets Art», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στη Κύπρο (το 2015 και το 2016). Ακόμα, παρουσιάζει την απήχηση του προγράμματος για τον πολιτιστικό και επιχειρηματικό τομέα.

Πληροφορίες

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336

Χρήσιμες συνδέσεις