FameLab banner
Date
Σάββατο 03 Μαΐου 2014 -
20:0023:59
Τοποθεσία
Μεγάλος Τελικός, Τεχνόπολις, Αθήνα

«Ελκυστικός και διασκεδαστικός τρόπος για να παρουσιάζουμε την επιστήμη με απλά λόγια – μια αξέχαστη εμπειρία!»

Υποψήφιος του FameLab 2013

Μη χάσετε την όγδοη συνεχή διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού FameLab!
Σε συνεργασία με το Hub Science

Τί είναι ο διαγωνισμός FameLab;

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το διαγωνισμό είναι να βγει η επιστήμη από την τάξη, να γίνει διασκεδαστική, να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Το FameLab ξεκίνησε το 2005 στη Βρετανία από το Φεστιβάλ Επιστήμης στο Τσέλτενχαμ (Cheltenham Science Festival) και γρήγορα καθιερώθηκε ως υποδειγματικό μοντέλο για τον επιτυχή εντοπισμό, την εκπαίδευση και καθοδήγηση επιστημόνων και μηχανικών.

Σε συνεργασία με το British Council, ο παγκόσμιος διαγωνισμός FameLab International έχει δει ήδη πάνω από 5.000 νέους επιστήμονες και μηχανικούς που συμμετέχουν σε πάνω από 23 διαφορετικές χώρες από το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αφρική, από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο. Στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ είναι ο συνεργάτης μας στο FameLab. Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2007.

Παρακολουθήστε τις παρουσιάσεις των προηγούμενων διοργανώσεων:
www.youtube.com/user/famelabGreece

Δικαιούμαι να πάρω μέρος;

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή έχουν ήδη πτυχίο σε κάποιον επιστημονικό τομέα (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανολογία, ιατρική ή μαθηματικά).

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Απλά, συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε τη στο γραφείο μας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσέλθετε στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος (15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνετε την παρουσίασή σας μπροστά στις κριτές μας.

Οι συμμετέχοντες που θα κάνουν τις 10 καλύτερες παρουσιάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περάσουν στον τελικό.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 6 Απριλίου 2014 (23.59)

Τί συμβαίνει στον Προκριματικό Γύρο;

Έχετε στη διάθεσή σας τρία λεπτά για να εντυπωσιάσετε τους κριτές. Οι κριτές αναζητούν επικοινωνιακές παρουσιάσεις με αρχή, μέση και τέλος και συναρπαστικές επιστημονικές περιγραφές, κατανοητές από το κοινό. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά.

Παρουσιάσεις PowerPoint δεν επιτρέπονται, υπάρχει όμως η δυνατότητα για χρήση αντικειμένων (props).

Τί ακριβώς πρέπει να κάνω;

Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε.

Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

Τί συμβαίνει στον Τελικό;

Θα σας ζητηθεί να κάνετε μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάσατε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική (feedback).

Ποιοί είναι οι κριτές;

Κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ

Βραβεία FameLab Ελλάδα

Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού «FameLab 2014» θα κερδίσει ένα ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 4–9 Ioυνίου 2014, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2014.

Άλλα βραβεία

  • 1ο βραβείο: tablet
  • 2ο και 3ο βραβείο: κινητό
  • Βραβείο κοινού: το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το δικό του αγαπημένο φιναλίστ
  • Θα υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

 Προκριματικός Γύρος: Αθήνα

Πότε Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, 18.00
Πού The Hub Events
Αλκμήνης 5
118 54 Αθήνα

Προκριματικός Γύρος: Θεσσαλονίκη

Πότε Τρίτη 8 Απριλίου 2014, 18.00
Πού British Council
Εμπορικό Κέντρο Πλατεία (4ος όροφος)
Τσιμισκή 43
546 23 Θεσσαλονίκη

Masterclass

Πότε Σάββατο 12 Απριλίου 2014, 10.00–15.00
Κυριακή 13 Απριλίου 2014, 10.00–14.00
Πού British Council
Πλατεία Κολωνακίου 17
106 73 Αθήνα

Μεγάλος Τελικός

Πότε Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 20.00
Πού Τεχνόπολις
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Αθήνα Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr & 210 369 2337
Θεσσαλονίκη Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr & 2310 378 314