FameLab
Date
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 -
19:0021:00
Τοποθεσία
Μεγάλος Τελικός, Τεχνόπολις, Αθήνα

«Ελκυστικός και διασκεδαστικός τρόπος για να παρουσιάζουμε την επιστήμη με απλά λόγια – μια αξέχαστη εμπειρία!»

Υποψήφιος FameLab

Μη χάσετε την ένατη συνεχή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού FameLab που ξεκινά τον Ιανουάριο 2015!

Τί είναι ο διαγωνισμός FameLab;

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Το FameLab ξεκίνησε το 2005 στη Βρετανία από το Φεστιβάλ Επιστήμης στο Τσέλτενχαμ (Cheltenham Science Festival) και γρήγορα καθιερώθηκε ως υποδειγματικό μοντέλο για τον επιτυχή εντοπισμό, την εκπαίδευση και καθοδήγηση επιστημόνων και μηχανικών για να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για την επιστήμη.

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός FameLab International έχει αναδείξει πάνω από 5.000 νέους επιστήμονες που συμμετέχουν από περισσότερες από 23 διαφορετικές χώρες από το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αφρική έως τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Μάλιστα στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ είναι ο βασικός μας συνεργάτης στο FameLab.

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το διαγωνισμό είναι να βγει η επιστήμη από την τάξη, να γίνει διασκεδαστική, να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2007. Ο μεγάλος τελικός διοργανώνεται στη διάρκεια του Athens Science Festival.

Παρακολουθήστε τις παρουσιάσεις των προηγούμενων διοργανώσεων:
www.youtube.com/user/famelabGreece

Δικαιούμαι να πάρω μέρος;

Καθένας ο οποίος έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια μπορεί να λάβει μέρος και να μας πείσει το ταλέντο του στην επικοινωνία της επιστήμης. Ιδιαιτέρως ενθαρρύνονται οι φοιτητές ή οι απόφοιτοι θετικών, τεχνολογικών ή οικονομικών σχολών καθώς και νέοι ερευνητές.

Πάρτε μέρος! Αποδείξτε ότι έχετε το χάρισμα που απαιτείται και μπορείτε να εμπνεύσετε τους άλλους. Οι άνθρωποι που θα σας ακούσουν πρέπει να κατανοήσουν το έργο των ερευνητών, προκειμένου να δεχθούν τις αλλαγές που φέρνει η ανάπτυξη της επιστήμης. Αποκτήστε νέες δεξιότητες και διεκδικήστε τα βραβεία.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Απλά, συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής και στείλτε τη στο σχετικό email. Το επόμενο βήμα θα είναι να προσέλθετε στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος (15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνετε την παρουσίασή σας μπροστά στις κριτές μας.

Οι δέκα καλύτερες παρουσιάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περάσουν στον τελικό.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 28 Φεβρουαρίου 2015 (23.59)

Τί συμβαίνει στον Προκριματικό Γύρο;

Έχετε στη διάθεσή σας τρία λεπτά για να εντυπωσιάσετε τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Οι κριτές αναζητούν παρουσιάσεις με συνοχή και με συναρπαστικές επιστημονικές περιγραφές, κατανοητές από το κοινό. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά. Παρουσιάσεις PowerPoint δεν επιτρέπονται, υπάρχει όμως η δυνατότητα χρήσης αντικειμένων («props»).

Τί ακριβώς πρέπει να κάνω;

Εμπνεύστε το κοινό με μεταδοτικότητα, με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο κάνοντας την παρουσίασή σας, προσέχοντας να είναι επιστημονικά ακριβής. Το κοινό που θα σας παρακολουθήσει δεν θα είναι απαραίτητα επιστημονικό επομένως θα πρέπει να καταλάβει εύκολα περί τίνος ομιλείτε.

Η κριτική επιτροπή ψάχνει να βρει τρία στοιχεία: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας είναι καλά επιλεγμένο, διατυπώστε το ξεκάθαρα, να είναι τεκμηριωμένο και αφήστε το ελευθερωθεί το πάθος σας για αυτό για το οποίο θα μιλήσετε!

Τί συμβαίνει στον Τελικό;

Θα σας ζητηθεί να κάνετε μια τρίλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάσατε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική («feedback»).

Ποιοί είναι οι κριτές;

Κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ

Βραβεία FameLab Ελλάδα

Οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν ένα διήμερο Masterclass με θέμα «Η επικοινωνία της επιστήμης» στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού «FameLab 2015» θα κερδίσει ένα ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham, που θα γίνει 2–7 Ιουνίου 2015, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International 2015.

Άλλα βραβεία

  • 1ο βραβείο: tablet
  • 2ο και 3ο βραβείο: κινητό
  • Βραβείο κοινού: το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το δικό του αγαπημένο φιναλίστ
  • Θα υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

 Προκριματικός Γύρος: Αθήνα

Πότε Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, 19.00
Πού The Hub Events
Αλκμήνης 5
118 54 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/614596672003541

Προκριματικός Γύρος: Θεσσαλονίκη

Πότε Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, 18.00
Πού British Council
Εμπορικό Κέντρο Πλατεία (4ος όροφος)
Τσιμισκή 43
546 23 Θεσσαλονίκη

Masterclass

Πότε Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Μαρτίου 2015
Πού Τεχνόπολις
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα

Μεγάλος Τελικός

Πότε Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 19.00
Πού Τεχνόπολις
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/1418968355081034

Και ο νικητής είναι ...

Η Αναστασία Ντράχα είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού FameLab, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival. Η Αναστασία είναι 19 ετών, σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έλαβε για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου και τη τρίτη ο Παναγιώτης Λάζος, ο οποίος κέρδισε και το Βραβείο Κοινού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Αθήνα Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr & 210 369 2337
Θεσσαλονίκη Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr & 2310 378 314