IETM Αθήνα 2013 – «Αύριο» λογότυπο
Date
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013
Τοποθεσία
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

Με μεγάλη χαρά συμπράττουμε με το ΙETM (Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών) που διοργανώνει για πρώτη φορά την τακτική συνάντηση του στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να γνωρίσουν τους Έλληνες δημιουργούς και επαγγελματίες του χώρου και όλοι μαζί να ορίσουμε το «αύριο» των παραστατικών τεχνών.

Η συνάντηση IETM θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με διαφορετικά είδη τέχνης, όπως ο σύγχρονος χορός, το τσίρκο, οι τέχνες του δρόμου, η μουσική στο θέατρο, το «documentary theatre» και η «performance» καθώς και διάφορα ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης και διαμόρφωσης πολιτικών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις («performances» και κοινωνικές εκδηλώσεις) στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα, μαζί με το IETM έχουμε την επιμέλεια τριών ομάδων εργασίας – υπό τον τίτλο «Ας Σχεδιάσουμε το Μέλλον (Ξεκινώντας από την Ελλάδα)» – που θα ασχοληθούν με τα επείγοντα και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο καλλιτεχνικός χώρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε ομάδα εργασίας έχει ως στόχο να προτείνει λύσεις και καλές πρακτικές τόσο στα μέλη του IETM όσο και στους φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.

Ας Σχεδιάσουμε το Μέλλον 1: Πολιτιστική πολιτική, όπως θα τη θέλαμε. Τα επιχειρήματα και οι δομές που χρειαζόμαστε για μια αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική

Σε πολλές χώρες η ύπαρξη πολιτιστικής πολιτική θεωρούνταν δεδομένη ως μέρος της ευρύτερης χάραξης δημόσιας πολιτικής μέχρι να έρθει η οικονομική κρίση και να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες. Σε άλλες, πολιτιστική πολιτική σήμαινε απλώς να έχεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές. Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές συνθήκες καθιστούν την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης και χάραξης των συγκεκριμένων πολιτικών επιτακτική. Ποιες είναι, λοιπόν, οι βασικές αξίες που διέπουν μια υγιή και αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική; Θα μπορούσαν να τεθούν κάποιες κοινές αρχές στη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής εφαρμόσιμες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο; Και τι δομές μπορούν να δημιουργηθούν για να διαφυλάξουν τις αρχές αυτές; Ποια είναι τα επιχειρήματα με τα οποία θα «πείσουμε» τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία για την ανάγκη αυτή;

Ομιλητές

  • Ευριπίδης Λασκαρίδης, Osmosis, Ελλάδα
  • John Kieffer, Σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής, Μεγάλη Βρετανία

Συντονιστής

Πότε Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, 12.30–14.30
Πού «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα

Ας Σχεδιάσουμε το Μέλλον 2: Οι συνεργασίες είναι το κλειδί της επιτυχίας αλλά από πού να ξεκινήσει κανείς και πώς να τις διατηρήσει; Νέα μοντέλα αυτο-οργάνωσης

Όταν οι υπάρχουσες δομές καταρρέουν ή παύουν να εξυπηρετούν τον σκοπό τους, η ανάγκη για αυτό-οργάνωση και αλλαγή γίνεται επιτακτική και μετουσιώνεται σε δημιουργία, ομιλία, κίνημα πολιτών, παράσταση ή σε μία συνεδρίαση του ΙΕΤΜ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα μιλήσουμε για την αλλαγή των δομών και των συνθηκών, για μοντέλα αυτο-οργάνωσης και δικτύωσης, για τρόπους συν-χρηματοδότησης και συν-υποστήριξης ως εναλλακτικές λύσεις στο branding και τον ανταγωνισμό.

Ομιλητές

Συντονιστής

Πότε Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, 15.30–18.00
Πού «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα

Ας Σχεδιάσουμε το Μέλλον 3: Οικοδομώντας εμπιστοσύνη ή αναζητώντας πόρους; Ιδέες για την βιωσιμότητα των παραστατικών τεχνών όταν η κρατική στήριξη υποχωρεί

Οι σύγχρονες μορφές παραστατικών τεχνών είναι συνήθως δύσκολο να τραβήξουν την προσοχή ενός μεγάλου χορηγού και το crowdfunding δεν έχει πάντα εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Το εφήμερο, το ζωντανό και η αντίσταση στην αναπαραγωγή που χαρακτηρίζουν τις παραστατικές τέχνες, τις καθιστούν «δύσκολο» πολιτιστικό προϊόν και απαιτούν σε θέσεις ανθρώπους που βάζουν τον πολιτισμό προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, η «δύναμή» τους βρίσκεται στις σχέσεις που χτίζονται ανάμεσα σε κοινό, καλλιτέχνες, συνεργάτες και με τις κοινότητες στις οποίες οι καλλιτέχνες δημιουργούν. Πώς μπορούμε λοιπόν να εξελίξουμε και να κρατήσουμε αυτές τις σχέσεις; Αυτή η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τρόπους διεύρυνσης και συμμετοχής του κοινού και με την ανάπτυξη μίας κοινότητας ως βασικά εργαλεία χρηματοδότησης της δημιουργικής προσπάθειας.

Με την υποστήριξη του Institut Français στο πλαίσιο του προγράμματος TEATROSKOP

Ομιλητές

Συντονιστής

Πότε Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, 10.00–12.00
Πού «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Πειραιώς 100
118 54 Αθήνα

Πληροφορίες