Είστε παθιασμένοι με τη δημιουργική γραφή; Θέλετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στη συγγραφή, να ακονίσετε το πνεύμα σας και να γνωρίσετε συγγραφείς από όλον τον κόσμο; Μην χάσετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος στην έβδομη ετήσια Διεθνή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα στα χρόνια, η Ακαδημία έχει ξεχωρίσει ως ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τη δουλειά τους με τη καθοδήγηση ορισμένων από τους πλέον αναγνωρισμένους Βρετανούς συγγραφείς και καθηγητές δημιουργικής γραφής. Οι Ed Docx, Ahren Warner, Norma Clarke, Rachel Cusk, Adam Baron, Paul McVeigh, Siobhan Campbell και Maurice Walsh είναι μόνο κάποιοι από τους συγγραφείς που έχουν διδάξει τα προηγούμενα χρόνια στην Ακαδημία.
Φέτος, η Ακαδημία προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη δημιουργική γραφή και να εξασκηθούν στη μυθοπλασία, την ποίηση, το διήγημα, αστυνομική μυθοπλασία και μυθοπλασία τρόμου υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων συγγραφέων και ακαδημαϊκών. Επιπλέον, αν και η έμφαση μέσα στις συναντήσεις δίνεται στις τεχνικές συγγραφής, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν πιο εξειδικευμένα ζητήματα σε ατομικά tutorials.
Τα εργαστήρια, τα τμήματα των οποίων δεν ξεπερνούν τους 12 συμμετέχοντες, είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους συγγραφείς και πραγματοποιούνται καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 21.00. Τα εργαστήρια και οι ομιλίες διεξάγονται στα Αγγλικά και θα προσαρμόζονται κάθε φορά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων, στο επίπεδο και στις προσδοκίες τους, καθώς και στις τοπικές συνθήκες.
Αθήνα
Διήγημα με τον Gerard Woodward
3–8 Ιουνίου 2019
Το διήγημα μπορεί να εκτείνεται από λίγες γραμμές μέχρι μερικές χιλιάδες λέξεις και προσκαλεί και προκαλεί τον συγγραφέα να κινηθεί κάτω από συγκεκριμένες παραμέτρους. Όπως θα διαπιστώσουν οι συμμετέχοντες, το κλειδί για ένα πετυχημένο κείμενο είναι να αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας αυτές τις παραμέτρους σαν ευκαιρία και όχι σαν περιορισμό. Το εργαστήριο είναι κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους συγγραφείς. Σκοπός του είναι:
- η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του διηγήματος μέσα από δημοσιευμένα παραδείγματα
- η βελτίωση των δεξιοτήτων και των τεχνικών συγγραφής μέσα από μια σειρά από ασκήσεις
- η ενθάρρυνση της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων με άλλους συγγραφείς
- εξοικείωση με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου.
Αστυνομική μυθοπλασία και μυθοπλασία τρόμου με τον Paul Perry
3–8 Ιουνίου 2019
Συναρπαστικοί χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα αφήγηση, αγωνία και δομή – αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία στα οποία οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν σε αυτό το εργαστήριο. Με τη καθοδήγηση του εμπείρου καθηγητή Paul Perry οι μαθητές θα γνωρίσουν τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να παράξουν το δικό τους κείμενο μυθοπλασίας μετά το πέρας του εργαστηρίου. Το εργαστήριο είναι:
- κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους συγγραφείς
- σχεδιασμένο για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην αστυνομική μυθοπλασία και μυθοπλασία τρόμου μέσα σε ένα φιλόξενο και εποικοδομητικό περιβάλλον.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι εξοικείωση με τις τεχνικές προσέγγισης στη συγγραφή μέσα από ασκήσεις και συζήτηση και η βελτίωση των δεξιοτήτων του εκάστοτε συγγραφέα.
Ποίηση με την Sasha Dugdale
10–15 Ιουνίου 2019
Κατά τη διάρκεια των – σεμιναριακού τύπου – συναντήσεων, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει ένα ποίημα να ξεχωρίζει και πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπορούν να μεταφερθούν καλύτερα στο χαρτί. Το εργαστήριο είναι:
- κατάλληλο για όσους γράφουν ποίηση και επιθυμούν να εξελίξουν τη τεχνική τους, να μάθουν περισσότερα για τις ποιητικές προσεγγίσεις και να «ξεκλειδώσουν» τη δημιουργική τους σκέψη
- σχεδιασμένο για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ποιητική τέχνη και γραφή μέσα από ασκήσεις
- σχεδιασμένο για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τη γνώση τους μέσα σε ένα φιλόξενο και εποικοδομητικό περιβάλλον.
Μυθιστόρημα με την S. E. Lynes
10–15 Ιουνίου 2019
Το να μπορεί κανείς να διηγείται μια ιστορία με συνοχή και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε 90 χιλιάδες λέξεις είναι σίγουρα μια πρόκληση. Μέσα από αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες:
- θα εξασκηθούν στη ανάπτυξη της δομής και της αφήγησης
- θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν έναν χαρακτήρα μέσα από τον διάλογο και τη δράση
- θα εξοικειωθούν με εκείνες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός μυθιστορήματος
- θα δουλέψουν πάνω στη δημιουργία έντασης, συμβολισμών και ολοκληρωμένων σκηνών.
Τριήμερο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη
Γράφοντας καλύτερα δοκίμια με τον David Rogers
12–14 Ιουνίου 2019
Tο τριήμερο αυτό σεμινάριο επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους συγγραφείς να αναπτύξουν μια αξιόπιστη διαδικασία σύνταξης και επιμέλειας των δοκιμίων τους, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη μορφή τους. Χρησιμοποιώντας ως βάση το βιβλίο του David «Writing Better Essays: A Simple Rhetorical Guide to Process, Structure and Coherence», που θα παρέχουμε σε όλους τους συμμετέχοντες, το μάθημα απευθύνεται σε συγγραφείς που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις καλές πρακτικές και τον τρόπο εφαρμογής τους προκειμένου να βελτιώσουν το στυλ τους, αλλά και σε μαθητές το ενδιαφέρον των οποίων επικεντρώνεται κυρίως σε ακαδημαϊκά δοκίμια. Το μάθημα περιλαμβάνει αναλυτικές επεξηγήσεις βασικών χαρακτηριστικών της καλής γραφής, καθώς επίσης παραδείγματα και ασκήσεις στην τάξη, που θα περιλαμβάνουν και την μίμηση δειγμάτων καλής πρακτικής. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να στείλουν δείγμα της γραφής τους πριν ξεκινήσουν το μάθημα και θα λάβουν σχόλια σε δοκίμια που θα ολοκληρώσουν με το τέλος του προγράμματος.
Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά
Οι φετινές εκδηλώσεις δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να βιώσουν την ενέργεια της κοινότητας της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής.
Έλληνες συγγραφείς και ποιητές ανταλλάσσουν απόψεις με τους διδάσκοντες της Ακαδημίας για θέματα που ενδιαφέρουν όσους γράφουν, αλλά και όσους διαβάζουν: ζητήματα για την τεχνική και την τέχνη της γραφής, για την συγγραφική ζωή, για τις δημιουργικές διαδικασίες, για την αγορά του βιβλίου, για την σχέση γραφής και ζωής. Οι ομιλητές και οι θεατές μοιράζονται όσα τους εμπνέουν και τους προκαλούν, συζητούν για την συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα στο χώρο του βιβλίου, ενώ οι λογοτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο τους.
Σάββατο 9 Ιουνίου 2019, 11.00
Gerard Woodward, Paul Perry & Μυρσίνη Γκανά
Οι συγγραφείς Gerard Woodward (διήγημα) και Paul Perry (crime fiction – suspense), και η ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά θα ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο που οι προσωπικές εμπειρίες τροφοδοτούν το έργο τους, για το πώς αντιμετωπίζουν τις δύσκολες, δίχως έμπνευση ημέρες αλλά και για την σχέση αναγνώστη – δημιουργού στην εποχή των κοινωνικών δικτύων.
Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, 11.00
Sasha Dugdale, S. E. Lynes & Ηλίας Μαγκλίνης
Η Sasha Dugdale (ποίηση), και οι μυθιστοριογράφοι S. E. Lynes και Ηλίας Μαγκλίνης (δημοσιογράφος στην Καθημερινή) θα κουβεντιάσουν για το πώς η τέχνη τους διαμορφώνει την τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και την ζωή, για την θέση της λογοτεχνίας στην εποχή του «Homo social media», όπως και για τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει η λογοτεχνία στην κρίση των «fake news».
Τον συντονισμό θα κάνει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12, 106 71 Αθήνα) και είναι ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.
Πιστοποιητικά
Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Βασικές πληροφορίες
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων |
|
Απαιτήσεις συμμετοχής |
|
Δίδακτρα |
|
Διάρκεια εβδομαδιαίων τμημάτων |
|
|
|
Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής και στείλτε την στην Μαρία Παπαϊωάννου στη διεύθυνση Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.
Σημειώστε:
- Οι ενδιαφερόμενοί θα πρέπει να υποβάλουν δείγμα της δουλειάς τους στα Αγγλικά: μια επιλογή ποιημάτων (έξι ποιήματα) ή ένα πεζό (περίπου 2000 λέξεων), ανάλογα με το τμήμα που έχουν επιλέξει.
- Επιθυμητό επίπεδο στην αγγλική γλώσσα ισοδύναμο με 6,5 IELTS (συνολικά) και 7,0 IELTS (γραπτά).
Πώς μπορώ να καταβάλω τα δίδακτρα;
Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, θα σας ζητήσουμε να πληρώσετε τα δίδακτρα.
- Για πληρωμή αν είστε κάτοικος Ελλάδας: με μετρητά ή πιστωτική κάρτα (VISA, DINERS και MASTERCARD) στα γραφεία μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00–14.30.
- Για πληρωμή από το εξωτερικό ή αν μένετε εκτός Αθηνών: με κατάθεση στο λογαριασμό του British Council:
Citibank – Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003
IBAN: GR51 0840 0010 0000 0044 4215 003
Αναγράψετε το όνομά σας με την ένδειξη «Creative Writing» στο πεδίο «Αιτιολογία»
του καταθετήριου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, Creative writing) και
στείλτε την απόδειξη ηλεκτρονικά στο Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.
Γενικοί όροι
- Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος των τμημάτων.
- Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε τμήμα με λιγότερους από έξι σπουδαστές και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
- Δεν είναι δυνατή η επιστροφή των διδάκτρων μετά το ξεκίνημα των μαθημάτων.
- Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή των διδάκτρων.
- Συνήθως ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε τμήμα δεν υπερβαίνει τους 12.
Πληροφορίες
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:
Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | |
Τηλέφωνο | +30 210 369 2336 / 333 |