Ημερίδα για τα Μουσεία: Το Μέλλον είναι Εδώ
Museum Conference: The Future is Now
Date
Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2014Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2014
Τοποθεσία
Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Εξελίσσοντας τη Στρατηγική, τον Προγραμματισμό και την Επικοινωνία Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών

Σε μια εποχή που η πολιτισμική πληροφορία, οι εικόνες και το περιεχόμενο διατίθενται εύκολα, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά σύνορα και τις φυσικές δομές, ενώ ταυτόχρονα οι πηγές εσόδων συρρικνώνονται, πολλά μουσεία επανεξετάζουν την ταυτότητα και την αποστολή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τοπικά μουσεία γίνονται διεθνή μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ιστορικά μουσεία παρουσιάζουν σύγχρονα εκθέματα τέχνης ή φιλοξενούν τέχνες του θεάματος, παραδοσιακά μουσεία διευρύνουν την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους.

Αυτές και πολλές άλλες αλλαγές οδηγούν τα μουσεία στην μεταβολή της εσωτερικής τους δομής με την προσθήκη νέων διεπιστημονικών θέσεων και ειδικοτήτων στο προσωπικό τους. Επιπλέον, τα ωθούν σε επανασχεδιασμό της εταιρικής τους ταυτότητας και στην επανεξέταση της σχέσης τους με το κοινό, το μη-κοινό ή το προσδοκώμενο κοινό τους, με απώτερο στόχο να παραμείνουν επίκαιρα, προσιτά και ουσιώδη.

Η φετινή ημερίδα με θέμα το μουσείο, που πραγματοποιούμε για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, θα εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που επηρεάζουν τα μουσεία και τους πολιτισμικούς φορείς.

Διευθυντές μουσείων, επιμελητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα συναντηθούν για να συζητήσουν το μέλλον του μουσείου και το μουσείο του μέλλοντος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Συμμετέχουν οι:

Ο Sam Thorne (μόνο στην Αθήνα), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσείου Tate St Ives, θα μιλήσει για την εξέλιξη της στρατηγικής του μουσείου και την προσπάθεια προσέλκυσης νέων κοινών και υποστηρικτών. Έχει ιδρύσει ένα ανεξάρτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για καλλιτέχνες στο Ανατολικό Λονδίνο και έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και μουσικών εκδηλώσεων, όπως η σειρά συνεδρίων «Frieze Talks» στη Νέα Υόρκη (2013), καθώς και διαλέξεων στην Tate Modern και την γκαλερί Serpentine. Ο Sam Thorne είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «frieze».

Η Cynthia Round, Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Εξωτερικών Σχέσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα μιλήσει για τον σχεδιασμό της νέας παγκόσμιας εταιρικής ταυτότητας του μουσείου και τη στρατηγική προγραμματισμού και επικοινωνίας.

Η Susan Sellers, Επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους το design επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του μουσείου, τον σχεδιασμό των εκθέσεων και την εμπειρία των επισκεπτών – φυσικών και διαδικτυακών. Η Sellers έχει μακρά προϋπηρεσία στον χώρο του design, τόσο στη δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού όσο και στον σχεδιασμό εκθέσεων και δημόσιων χώρων.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν επίσης στελέχη ελληνικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Αθήνα

Πότε Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, 10.00–16.30
Έναρξη εγγραφών 09.00
Πού Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
118 54 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/1505870059688963

Εάν δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε στο συνέδριο, τώρα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε όλες τις παρουσιάσεις online.

Θεσσαλονίκη

Πότε Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, 11.00–17.00
Έναρξη εγγραφών 10.00
Πού Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης
Λεωφόρος Στρατού 2
546 40 Θεσσαλονίκη
Δηλώσεις συμμετοχής Κάλεστε στο τηλέφωνο +30 2310 376 300 (εσωτ. 3113) έως την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου (ώρες 10.00–16.00).