Έκθεση Δύο Φορές Ξένος
Twice a Stranger ©

Source: I. Mihailidis archive

Date
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Τοποθεσία
Αθήνα

Η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος» είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες υποχρεωτικές ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα.

Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ε.Ε. Είναι μια παραγωγή της Anemon, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Istanbul-Bilgi, και την Tolle Idee! και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Goethe-Institut Athen, το British Council, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Το 2012, η έκθεση ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία ενώ στην Αθήνα θα εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί στο Στρατιωτικό Μουσείο της Στοκχόλμης και το Λουξεμβούργο.

Εγκαίνια: 18 Σεπτεμβρίου 2012
Έκθεση: 19 Σεπτεμβρίου–25 Νοεμβρίου 2012
Πού: Μουσείο Μπενάκη
Facebook: www.facebook.com/events/321708851258649 & www.facebook.com/twiceastranger

Εργαστήρι με ζωντανή αφήγηση παραμυθιού

Κάθε Κυριακή, από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου 2012, παιδιά και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ζωντανή αφήγηση του παραμυθιού «Η Υπόσχεση» στο Μουσείο Μπενάκη.

Το πρωτότυπο παραμύθι μιλά για την εμπειρία του ξεριζωμού και τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922–24 μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματός μας Our Shared Europe. Το πρόγραμμα έχει στόχο την αναγνώριση της συνεισφοράς των διαφορετικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού  πολιτισμού και κοινωνίας, με σκοπό την επίτευξη μιας αντίληψης χωρίς διακρίσεις για την ήπειρο που μοιραζόμαστε σήμερα.

Πότε: Κάθε Κυριακή από 23 Σεπτεμβρίου–25 Νοεμβρίου 2012, ώρα 12.00
Πού: Μουσείο Μπενάκη

Μουσική εκδήλωση «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο»

Η ιδιαίτερα δημοφιλής εκπαιδευτική εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», παρουσιάζει αφιέρωμα στο «Δύο Φορές Ξένος». Μέσα από μουσική, χορό, παραμύθια, φαγητό και θέατρο σκιών, η εκδήλωση θα αναφερθεί στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης και της Κρήτης, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Πότε: 21 Οκτωβρίου 2012, στις 11.00
Πού: Μέγαρο Μουσικής

Προβολές ντοκιμαντέρ

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου 2012, προβάλλονται 4 ντοκιμαντέρ σχετικά την εμπειρία του να είσαι πρόσφυγας, με επίκεντρο την Μικρά Ασία και την Κύπρο. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη και απευθύνονται στο ευρύ κοινό με στόχο να βοηθήσουν στη βαθύτερη κατανόηση των υποχρεωτικών εκτοπισμών κατά τον 20ο αιώνα καθώς και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών τους επιπτώσεων.

Πότε: Κάθε Σάββατο & Κυριακή από 22 Σεπτεμβρίου–25 Νοεμβρίου 2012
Πού: Μουσείο Μπενάκη

Γαστρονομικές βραδιές

Διοργανώνονται γαστρονομικές βραδιές στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη, με αναφορές στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κύπρο και την Ινδία. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν ειδικά διαμορφωμένα μενού, με υλικά, συνταγές και κρασιά από τις διαφορετικές περιοχές.

Πότε: Κάθε Πέμπτη από 20 Σεπτεμβρίου–22 Νοεμβρίου 2012 (20.00–23.00)
Πού: Μουσείο Μπενάκη

Πληροφορίες

British Council
Anastasia.Andritsou@britishcouncil.gr & 210 369 2334

Anemon Productions
info@anemon.gr & 210 721 1073