Date
Σάββατο 12 Μαΐου 2018Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
Τοποθεσία
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων (CWGC) και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο νέο συναρπαστικό πρόγραμμα για σχολεία, «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται», που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μέτωπο) κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν ξεχνούμε τους ήρωες από κάθε μεριά του πλανήτη, που έδωσαν τη ζωή τους και σήμερα βρίσκονται θαμμένοι στα κοινοπολιτειακά κοιμητήρια της Βόρειας Ελλάδας. Η CWGC είναι ο φορέας που φροντίζει τους τάφους και τα μνημεία 18.000 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας καθώς και 400 στρατιωτών άλλων εθνικοτήτων σε 25 κοιμητήρια σε όλη την Ελλάδα.

Συγχαρητήρια στους τρείς Έλληνες μαθητές για τη διάκρισή τους στον Διαγωνισμό Never Such Innocence

Ο διαγωνισμός Never Such Innocence έχει συγκεντρώσει τις συμμετοχές συνολικά 7.000 μαθητών από περισσότερα από 350 σχολεία σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο, τιμώντας τους ήρωες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από την ποίηση, την τέχνη και τη μουσική.

Ανάμεσα στους μαθητές που διακρίθηκαν, έχουμε τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσουμε τα ονόματα τριών παιδιών από την Ελλάδα! Ας δώσουμε λοιπόν τα συγχαρητήριά μας και ένα μεγάλο μπράβο για αυτή τους τη διάκριση στους:

  • Κωνσταντίνο Κωστόπουλο για το έργο «Air Raid»: 1η θέση στην κατηγορία τέχνης (9–11 ετών)
  • Vasko Stamboliev για το έργο «Eyes Wide Shut but Mind Wide Open»: 1η θέση στην κατηγορία τέχνης (14–16 ετών)
  • Αναστασία Μπάστα για το ποίημα «Thank you»: 1η επιλαχούσα στην κατηγορία ποίησης (9-–11 ετών)

Μάθετε περισσότερα για τους νικητές του διαγωνισμού.

Μάθετε περισσότερα για την τελετή βράβευσής τους στο Guards Chapel, Wellington Barracks την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018.

Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εγκαίνια έκθεσης και απονομή βεβαιώσεων για τη συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στον Διαγωνισμό Never Such Innocence:

Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 12 Μαΐου 2018, 19.00–20.30
Έκθεση 12 Μαΐου–16 Ιουνίου 2018
Πού Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Προξένου Κορομηλά 23
546 22 Θεσσαλονίκη

Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες μαθητές και τα σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης που διοργανώθηκε από τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό «Never Such Innocence», και με μεγάλη χαρά γιορτάζουμε τα αποτελέσματα αυτής τους της προσπάθειας με μία έκθεση στην οποία παρουσιάζουμε τα έργα τους και μια τελετή απονομής των βεβαιώσεων για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με την Χρυσούλα Μελίδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr ή στο τηλέφωνο 2310 378 314.

Διαγωνισμός Ποίησης, Μουσικής και Τέχνης

Σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από τις τέχνες, προσκαλούμε μαθητές ηλικίας 9–16 ετών να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά και των Γάλλων και των Σέρβων για την ελευθερία της Ελλάδας και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή σε έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης.

Αν επιθυμείτε να λάβετε δύο δωρεάν αντίγραφα του νέου τόμου πηγών «Never Such Innocence» για το σχολείο σας, επικοινωνήστε με τη Lucy Kentish στο lk@neversuchinnocence.com.

Διαβάστε το δελτίο τύπου για τον διαγωνισμό (PDF, 199 kb).

Παράταση προθεσμίας υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ενημερωτική Παρουσίαση του Προγράμματος για Εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μη χάσετε την ενημερωτική παρουσίαση για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα πραγματοποιήσουμε στις 24 Οκτωβρίου, με στόχο την εξοικείωση και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στην τάξη τους, σχετικά με τους στόχους, τις τεχνικές και τους χώρους δράσης του προγράμματος: το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βρετανικό Νεκροταφείο της Μίκρας στην Καλαμαριά (ή εναλλακτικά τα νεκροταφεία της CWGC στην περιοχή σας).

Το πρόγραμμα προσκαλεί σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια της CWGC στη Μίκρα, στο Ζέιτενλικ, στη Δοιράνη και στο Πολύκαστρο και ανιχνεύοντας τις προσωπικές ιστορίες όλων αυτών των ανδρών και των γυναικών που είναι θαμμένοι εκεί, να ανταποκριθούν δημιουργικά στη μοναδική αυτή εμπειρία μέσα από την ποίηση, τη μουσική και την τέχνη.

Πότε Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, 18.00– 20.30
Πού Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Δημοτικού Συμβούλιου
Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1
546 40 Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες & Εγγραφές

Για περισσότερες πληροφορίες και για την εγγραφή σας στην εκδήλωση, επικοινωνήστε με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα:

Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Δείτε το πρόγραμμα της παρουσίασης (PDF, 278 kb).

Κατεβάστε το εγχειρίδιο του προγράμματος (PDF, 5 mb).

Πιλοτικό Εργαστήριο 2016

Το 2016 πραγματοποιήσαμε ένα πρώτο πιλοτικό εργαστήριο στο Πολεμικό Κοιμητήριο της CWGC στο Φάληρο στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Δείτε το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του εκπαιδευτηρίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Χρυσούλα Μελίδου:

Email Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 2310 378 314

Χρήσιμοι σύνδεσμοι