Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 -
18:0020:00
Hμερίδα Η Θεσσαλονίκη Θυμάται

Σε συνεργασία με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων (Commonwealth War Graves Commission – CWGC), το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο νέο συναρπαστικό πρόγραμμα για σχολεία, «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται», που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μέτωπο) κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν ξεχνούμε τους ήρωες από κάθε μεριά του πλανήτη, που έδωσαν τη ζωή τους και σήμερα βρίσκονται θαμμένοι στα κοινοπολιτειακά κοιμητήρια της Βόρειας Ελλάδας. Η CWGC είναι ο φορέας που φροντίζει τους τάφους και τα μνημεία 18.000 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας καθώς και 400 στρατιωτών άλλων εθνικοτήτων σε 25 κοιμητήρια σε όλη την Ελλάδα.

Ενημερωτικά Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μη χάσετε τη σειρά ημερίδων επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα πραγματοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2017, με στόχο την εξοικείωση και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στην τάξη τους, σχετικά με τους στόχους, τις τεχνικές και τους χώρους δράσης του προγράμματος: το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Βρετανικό Νεκροταφείο της Μίκρας στην Καλαμαριά (ή εναλλακτικά τα υπόλοιπα νεκροταφεία της CWGC στην περιοχή). 

Το πρόγραμμα προσκαλεί σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια της CWGC στη Μίκρα, στο Ζέιτενλικ, στη Δοιράνη και στο Πολύκαστρο και ανιχνεύοντας τις προσωπικές ιστορίες όλων αυτών των ανδρών και των γυναικών που είναι θαμμένοι εκεί, να ανταποκριθούν δημιουργικά στη μοναδική αυτή εμπειρία μέσα από την ποίηση, τη μουσική και την τέχνη.

Διαγωνισμός

Σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τις τέχνες, μέσα στο 2017 θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά σεμιναρίων για δασκάλους και θα προσκαλέσουμε τους μαθητές να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά και των Γάλλων και των Σέρβων για την ελευθερία της Ελλάδας και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή σε έναν μεγάλο διαγωνισμό ποίησης μουσικής και τέχνης.

Ο διαγωνισμός και αναλυτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή των μαθητών ή των σχολείων σε όλη την Ελλάδα θα ανακοινωθούν στις αρχές του ερχόμενου σχολικού έτους.

Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, τα ενημερωτικά σεμινάρια και την ημερίδα που θα πραγματοποιήσουμε την περίοδο Σεπτεμβρίου–Οκτωβρίου 2017.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Χρυσούλα Μελίδου:

Email Chrysoula.Melidou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 2310 378 314

Πιλοτικό Εργαστήριο 2016

Το 2016 πραγματοποιήσαμε ένα πρώτο πιλοτικό εργαστήριο στο Πολεμικό Κοιμητήριο της CWGC στο Φάληρο στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Δείτε το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του εκπαιδευτηρίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι