Date
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013Κυριακή 01 Μαρτίου 2015

To Unlimited Access είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να αναδείξει και να στηρίξει τις βέλτιστες πρακτικές στην ανάθεση, δημιουργία, προβολή και προγραμματισμό παραστάσεων παραστατικών τεχνών από καλλιτέχνες με αναπηρία.

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του Unlimited – ενός φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 και στο οποίο παρουσιάστηκε νέα δουλειά από κωφούς καλλιτέχνες και καλλιτέχνες με αναπηρία – έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος Unlimited Access. Tο φιλόδοξο αυτό νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους οργανισμούς VoÁrte (Πορτογαλία), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Ελλάδα) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία).

Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2015, το Unlimited Access έχει στόχο την προώθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας στις τέχνες του θεάματος και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να:

 • διευκολύνει και να βελτιώσει την διακρατική κινητικότητα των κωφών καλλιτεχνών και των καλλιτεχνών με αναπηρία στην Ευρώπη
 • να υποστηρίξει την παρουσίαση υψηλού επιπέδου και πρωτοποριακής δουλειάς από καλλιτέχνες με αναπηρία
 • να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κωφοί καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνες με αναπηρία μέσα στον χώρο των τεχνών στην Ευρώπη και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις δικές τους πρακτικές
 • να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού και να αναπτύξει το κριτήριο εκτίμησης ως προς τις τέχνες των καλλιτεχνών με αναπηρία.

Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις του προγράμματος:
www.facebook.com/pages/Unlimited-Access/208215499334289

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Το Φεβρουάριο του 2015, η Αθήνα θα δει το χορό ... διαφορετικά! 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού «Unlimited Access», που θα διεξαχθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ως «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος «Unlimited Access», αποτελεί το πρώτο διεθνές φεστιβάλ χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη Στέγη, με ένα μήνυμα: Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι!

Το φεστιβάλ αποτελεί την «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος «Unlimited Access», όπου ομάδες ανθρώπων με αναπηρίες και μη «δούλεψαν» με το σώμα, πειραματίστηκαν με την κίνηση και εμπνεύστηκαν τη δική τους παράσταση αποδεικνύοντας πως ο χορός είναι για όλους.

Πρόγραμμα

 • Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 | Μικρή Σκηνή
  20.30: «Evolution» της χορογράφου και χορεύτριας Claire Cunningham (Μεγάλη Βρετανία)
  22.00: «Magnolia (in Defiance)» της κολεκτίβας IMRC (Integrated Movement Research Collective), με χορογράφο την Iva Nerina Sibila (Κροατία)
 • Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 | Κεντρική  Σκηνή
  20.30: Παράσταση από τις ομάδες χορού της Στέγης, με άτομα με και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες του χορού και ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν χορό, με χορογράφους τις Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου και Μέντη Μέγα
 • Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 | Μικρή Σκηνή
  20.30: «Two for C» της ομάδας Candocο, με χορογράφο τον Javier de Frutos (Μ. Βρετανία)
  21.30: «Edge» της ομάδας CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar), με χορογράφο την Ana Rita Barata (Πορτογαλία)
 • Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 | Κεντρική  Σκηνή
  20.30: «Simulante Bande» από την ομάδα VerTe Dance, του χορογραφικού ντουέτου της Veronika Kotlíková και της Tereza Ondrová (Τσεχία)
Πότε 26 Φεβρουαρίου–1 Μαρτίου 2015
Πού Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002 και με email στο education@sgt.gr.

Συζήτηση: Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό

Ποιες νέες προκλήσεις θέτει η διαφορετικότητα του σώματος σε χορογράφους και χορευτές; Πώς αλλάζουν οι καθιερωμένες αφηγήσεις σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Τι είναι τελικά χορός και ποιος είναι χορευτής; Σε ποιον βαθμό θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τους όρους που χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε τα έργα;

Τη σαιζόν 2014–15, εκτός από το διεθνές φεστιβάλ χορού Unlimited Access με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα το Φεβρουάριο του 2015, η Στέγη θα διοργανώσει μία ακόμη δημόσια συζήτηση, η οποία θα εστιάσει αυτή τη φορά σε θέματα αισθητικής και δημιουργικής πρακτικής.

Ομιλητές:

 • Jürg Koch: Καλλιτέχνης του χορού
 • Henrique Amoedo: Καλλιτεχνικός διευθυντής της Associação dos Amigos da Arte Inclusiva – Dançando com a Diferença and Grupo Dançando com a Diferença (Σύνδεσμος Φίλων της Τέχνης χωρίς αποκλεισμούς – ομάδα Χορεύοντας με τη Διαφορά)
 • Μαρία Κολιοπούλου: Χορογράφος
 • Γιώργος Χρηστάκης: Χορογράφος, χορευτής, Ιδρυτής της χορευτικής ομάδας «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.»

Συντονισμός:

 • Στεριανή Τσιντζιλώνη: θεωρητικός χορού

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πότε Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, 19.00–21.00
Πού Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Μικρή Σκηνή)
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002 και με email στο education@sgt.gr.

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό: Εργαστήριο και συζήτηση

Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access διοργανώνουμε μία ημέρα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στους χώρους πολιτισμού για ανθρώπους με αναπηρία.

Η δράση αποτελείται από δύο μέρη:

 • Εργαστήριο επιμόρφωσης για στελέχη πολιτιστικών οργανισμών, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων, επαγγελματίες του χώρου του marketing κ.α. για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τις κοινότητες ανθρώπων με αναπηρία, σε συνεργασία με την ομάδα Flip από τη Σκωτία. Η γλώσσα εργασίας θα είναι η Αγγλική.
 • Δημόσια συζήτηση για θέματα πρόσβασης με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εστιάσει τόσο στα προβλήματα φυσικής πρόσβασης όσο και στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον πολιτισμό ανθρώπων με αναπηρία
Πότε Τρίτη 3 Ιουνίου 2014
Εργαστήριο: 11.00–14.00
Συζήτηση: 17.00–21.00
Πού Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002 και με email στο education@sgt.gr.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Εργαστήρια Σύγχρονου Χορού

Στο πλαίσιο του Unlimited Access, θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι, από τις 17 Ιανουάριου έως και τις 19 Μαΐου 2014, θα διοργανώσουμε τρείς κύκλους εργαστηρίων οι οποίοι απευθύνονται σε ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία στο χορό, αλλά με κοινό παρονομαστή τη διάθεση για σωματική έκφραση.

Πρόγραμμα (PDF, 146 kb)

Πότε 17 Ιανουαρίου–19 Μαΐου 2014
(Παρασκευή, Σάββατο & Δευτέρα, 17.30–19.30)
Πού Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002 και με email στο education@sgt.gr.

Παρουσίαση Προγράμματος Unlimited Access

Σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του συνολικού προγράμματος Unlimited Access και σε μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων με επίκεντρο το σύγχρονο χορό.

Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα απευθύνονται σε ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία στο χορό, αλλά με κοινό παρονομαστή τη διάθεση για σωματική έκφραση και θα αποτελέσουν μία πρόγευση για τους τρεις κύκλους εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2014.

Πρόγραμμα (PDF, 409 kb).

Τα εργαστήρια είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Πότε 11 Δεκεμβρίου 2013, 17.30–20.00
Πού Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213 017 8002 και με email στο education@sgt.gr.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο
+30 210 369 2336

Εξωτερικοί σύνδεσμοι