Λογότυπο WOW Athens
Date
Σάββατο 01 Απριλίου 2023Δευτέρα 03 Απριλίου 2023
Τοποθεσία
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στο πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 στην Αθήνα σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό WOW Foundation, τη μεγαλύτερη, αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα διοργάνωση στον κόσμο.

Με ένα τριήμερο δυναμικό πρόγραμμα ομιλιών με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες δράσεις, το WOW Athens αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση που στόχο της έχει να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις τους, καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν.

Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Highlights

Τα highlights του προγράμματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • 27 Μαρτίου–20 Απριλίου | Έκθεση Guerrilla Girls «The Art of Behaving Badly»
  Στην έκθεση παρουσιάζονται αφίσες, βίντεο και άλλες μορφές τέχνης των Guerrilla Girls, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα διακρίσεων στις εικαστικές τέχνες. 
 • 1 Απριλίου–31 Μαΐου | Έκθεση φωτογραφίας «Γυναίκα» της Dana Kyndrová
  Μέσα από μια σειρά 48  φωτογραφιών, η έκθεση «Γυναίκα» της Dana Kyndrová παρουσιάζει ρεαλιστικά και ενίοτε με χιούμορ και ένα νοερό κλείσιμο ματιού στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας, άλλοτε κυρίαρχος και άλλοτε σκιώδης αλλά ακόμη απαραίτητος. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας.
 • 1–3 Απριλίου | Ομιλίες και συζητήσεις
  Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 • 1–3 Απριλίου | WOW Athens Marketplace 2023
  Το Marketplace θα βρίσκεται στην Αγορά, στην «καρδιά» του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζοντας μια ανοιχτή, πολυσύχναστη αγορά με επιχειρήσεις, φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις των οποίων ηγούνται γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.
 • 1 Απριλίου, 13.00–14.00 & 15.00–16.00 | Speed-Mentoring Sessions (συνεδρίες ταχείας καθοδήγησης)
  Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία ένα προς ένα και έναν ιδανικό χώρο για να συναντηθούν καταπληκτικές γυναίκες και non-binary άτομα διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και ηλικίας, που θα εμπνεύσουν, θα ανυψώσουν και θα υποστηρίξουν η μία την άλλη.
 • 1 Απριλίου, 21.00 | «Maryland» της Lucy Kirkwood: Σκηνική ανάγνωση
  Το «Maryland πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre του Λονδίνου και, στη συνέχεια, στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή ως απάντηση στην κανονικοποίηση των φρικιαστικών ενεργειών που διαπράττονται εναντίον όλων των γυναικών και των θυμάτων της έμφυλης βίας.
 • 2 Απριλίου, 11.00 | Σελίδες για επαναστάτριες: Μία συζήτηση για τις ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο
  Που έχουν πάει όλες οι σημαντικές γυναίκες της Ιστορίας; Υπήρξαν ποτέ; Γιατί χρειάστηκαν τόσα βιβλία με σημαντικές γυναίκες ώστε να μάθουμε τις ιστορίες τους; Και από πού ξεκίνησαν όλα; Μια συζήτηση της Ιταλίδας δημοσιογράφου και συγγραφέα Elena Favilli με τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη για τα γυναικεία πρότυπα, την ενδυνάμωση των κοριτσιών, την έμφυλη ισότητα και το πώς τα βιβλία μπορούν στ’ αλήθεια να αλλάξουν τον κόσμο μας.
 • 3 Απριλίου, 18.30 | Artist Talk: Guerrilla Girls
  Η ομάδα Guerrilla Girls αποτελείται από ανώνυμες καλλιτέχνιδες-ακτιβίστριες, οι οποίες χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, σκανδαλώδες οπτικό υλικό και συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα.
 • 3 Απριλίου, 21.00 | WOW Sounds: Nubya Garcia
  H πολυβραβευμένη σαξοφωνίστρια και συνθέτρια που αλλάζει το τοπίο της βρετανικής τζαζ – μίας σκηνής παραδοσιακά ανδροκρατούμενης – θα εμφανιστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα: www.snfcc.org/WOW

Λίγα λόγια για το WOW – Women of the World

Το WOW Foundation έχει στόχο να δημιουργήσει, να συγκαλέσει και να υποστηρίξει ένα παγκόσμιο κίνημα που πρεσβεύει την αρχή ότι ο κόσμος της ισότητας των φύλων είναι επιθυμητός, δυνατός και επειγόντως απαραίτητος.

Το WOW Foundation ιδρύθηκε το 2010 από την Jude Kelly όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο WOW Festival στο Southbank Centre στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα, το WOW Foundation έχει διοργανώσει φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις σε έξι ηπείρους, προσελκύοντας πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.