By IELTS Expert

28 Ιουνίου 2023 - 15:00

Eight ways to boost your IELTS Speaking score, blog image

Η ενότητα προφορικών του IELTS μπορεί να σας φαίνεται τρομακτική - Αλλά αν εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και την προετοιμασία που έχετε κάνει, μπορεί επίσης να είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στον εξεταστή πόσο έχουν βελτιωθεί οι δεξιότητές σας στην αγγλική γλώσσα. 

Εδώ, η παγκόσμια εμπειρογνώμονας IELTS,Hazan Hayaloğlu, μοιράζεται τις οκτώ κορυφαίες συμβουλές της για να διαπρέψετε στην ενότητα προφορικών στην εξέταση IELTS.

Εάν προετοιμάζεστε για εξετάσεις, να γνωρίζετε ότι για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή των εξετάσεων θα πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα IELTS. Για υποψηφίους IELTS, μπορείτε να εξασκηθείτε εδώ δωρεάν online τεστ Academic Writing ή τεστ General Training Writing. Μπορείτε επίσης να προετοιμαστείτε για τις γραπτές απαντήσεις IELTS Writing answer sheet.

Τι είναι η ενότητα προφορικών στο IELTS;

Προτού ξεκινήσουμε τις συμβουλές, αξίζει να αναφερθούμε στα τρία κύρια μέρη της ενότητας προφορικών του IELTS. 

  • Μέρος πρώτο - εδώ απαντάτε σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
  • Δεύτερο μέρος - εδώ θα εκφωνήσετε μια ομιλία διάρκειας ενός έως δύο λεπτών πάνω σε ένα θέμα που θα σας παρουσιάσει ο εξεταστής.
  • Τρίτο μέρος - εσείς και ο εξεταστής θα έχετε τώρα μια εκτενέστερη συζήτηση σχετικά με το θέμα που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος. 

Ας δούμε τώρα τις καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την απόδοσή σας στην ενότητα προφορικών της εξέτασης IELTS. 

1. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε!

Οι περισσότεροι μαθητές θα συμφωνούσαν ότι η παραγωγή προφορικού λόγου (speaking) είναι η πιο δύσκολη δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί. Πρέπει να δημιουργείτε προτάσεις χωρίς λάθη, να σκέφτεστε το κατάλληλο λεξιλόγιο και τη σωστή προφορά, να αποφεύγετε την απευθείας μετάφραση από τη μητρική σας γλώσσα, να μεταφέρετε το σωστό μήνυμα, να χρησιμοποιείτε το σωστό τόνο και να συνδέετε τις ιδέες σας με οργανωμένο τρόπο. 

Με τόσα πολλά στο μυαλό σας, η χαλάρωση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εξεταστές δεν εστιάζουν στα λάθη σας, αλλά στις θετικές πτυχές της ομιλίας σας. Είναι εκεί για να δουν τι μπορείτε να κάνετε, όχι τι δεν μπορείτε, και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να νιώσετε άνετα. Δείτε το σαν μια σύντομη συνομιλία με έναν φίλο. Όλα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία - κάτι που έχετε συνηθίσει να κάνετε καθημερινά.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν αξιολογείστε για τις γνώσεις σας σχετικά με συγκεκριμένα θέματα IELTS. Τα θέματα ομιλίας βασίζονται στη ζωή, τις εμπειρίες και τις απόψεις σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να μιλήσετε για το κατοικίδιό σας, την πόλη σας, τον καλύτερό σας φίλο ή τη δουλειά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους, οπότε χαλαρώστε και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις!

2. Επεκτείνετε τις απαντήσεις σας

Η εκτενής ομιλία είναι μια ευκαιρία να δείξετε πόσο μεγάλη ευχέρεια έχετε. Συνηθίστε να αιτιολογείτε τις απαντήσεις σας. Αν ο εξεταστής ρωτάει συνεχώς "γιατί;", τότε δεν είστε αρκετά αναλυτικοί. Η ευχέρεια είναι ένα από τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης IELTS, και για να την επιτύχετε, θα πρέπει να διατηρείτε μια καλή ροή λόγου. Γι' αυτό μη φοβάστε ότι λέτε πάρα πολλά! 

Κοιτάξτε αυτά τα παραδείγματα απαντήσεων για να δείτε τη διαφορά μεταξύ ενός ομιλητή με ευχέρεια και ενός ομιλητή χωρίς ευχέρεια. 

Απάντηση Καλύτερη απάντηση

Εξεταστής: What is your favourite pet animal?

Υποψήφιος: My favourite pet animal is a cat.

Εξεταστής: Why?

Υποψήφιος: Because they are cute.

Εξεταστής: What is your favourite pet animal?

Υποψήφιος: My favourite pet animal is a cat. I have always found myself drawn to cats because of their independent nature.

Εξεταστής: Why?

Υποψήφιος: Unlike dogs, cats are low maintenance. They don’t require a lot of space and they are cheap to feed. We can leave them alone at home all day and they don’t panic or get lonely. They also make great company for us because they are beautiful, purring, intelligent pets that love and entertain us every day.

3. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το ένα λεπτό σας

Στο δεύτερο μέρος της ενότητας προφορικών - όπου θα μιλήσετε για ένα συγκεκριμένο θέμα - ο εξεταστής θα σας δώσει ένα λεπτό για να προετοιμάσετε την ομιλία σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν το χρόνο με σύνεση! 

Μην πανικοβάλλεστε αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το θέμα- μπορείτε να επινοήσετε μια ιστορία ή να μπείτε στη θέση κάποιου άλλου και να διηγηθείτε την ιστορία από τη δική του οπτική γωνία. Για παράδειγμα, αν πρέπει να μιλήσετε για μια αθλητική εκδήλωση που παρακολουθήσατε και δεν είστε φίλαθλος, μπορείτε να μπείτε στη θέση ενός φίλου που είναι φίλαθλος και να μιλήσετε για την εμπειρία του σαν να ήταν δική σας. Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση- αξιολογείστε μόνο για τις ικανότητές σας στην ομιλία.  

Τα σημεία που αναμένεται να καλύψετε θα εμφανιστούν σε μια κάρτα οδηγιών, γι' αυτό σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε το ένα λεπτό σας για να γράψετε γρήγορα κάποιες λέξεις-κλειδιά (οι προτάσεις διαρκούν πολύ) στο χαρτί σημειώσεών σας, για να ανατρέξετε σε αυτές αν κολλήσετε. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σημεία σε περίπτωση που δεν έχετε πια τίποτα άλλο να πείτε. Για ικανοποιητικό σκορ ευχέρειας, θα πρέπει να μιλάτε χωρίς πολλές παύσεις, οπότε αυτές οι σημειώσεις θα σας φανούν χρήσιμες!

4. Μην απομνημονεύετε! 

Οι ερωτήσεις της ενότητας προφορικών ακολουθούν ένα κοινό μοτίβο. Στο πρώτο μέρος, θα ερωτηθείτε για προσωπικά θέματα, όπως η πόλη σας, η δουλειά σας ή τα χόμπι σας. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στις εμπειρίες σας, οπότε θα μπορούσατε να περιγράψετε ένα μέρος, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει μια συζήτηση σχετικά με τις απόψεις σας που σχετίζονται με το θέμα του δεύτερου μέρους. 

Αν και σίγουρα αξίζει τον κόπο να εφοδιαστείτε με σχετικό λεξιλόγιο και κοινές φράσεις και ιδιωματισμούς, είναι σημαντικό να αποφύγετε την απομνημόνευση μεγάλων τμημάτων λόγου. Οι εξεταστές είναι εκπαιδευμένοι στο να εντοπίζουν τις απομνημονευμένες απαντήσεις και θα σας μειώσουν τη βαθμολογία γι' αυτό. 

Αντ' αυτού, συνιστώ να μελετάτε επίκαιρο λεξιλόγιο, ομαδοποιώντας λέξεις σε κατηγορίες, όπως ο αθλητισμός ή ο κινηματογράφος. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το λεξιλόγιό σας για άλλες ενότητες της εξέτασης IELTS - και όσο ευρύτερο είναι το λεξιλόγιό σας, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά σας! 

5. Μιλάτε καθαρά και με φυσική ταχύτητα

Προσπαθήστε να μην βιάζεστε να μιλήσετε. Το να μιλάτε πολύ γρήγορα δεν θα βελτιώσει τη βαθμολογία σας στην ευχέρεια και μπορεί να σας οδηγήσει στο να κάνετε περισσότερα λάθη. Αντιθέτως, παραμείνετε ήρεμοι, μιλήστε καθαρά και διατηρήστε τη φυσική σας ταχύτητα. Και μην ανησυχείτε αν έχετε ξενική προφορά- όλες οι προφορές είναι ευπρόσδεκτες στην εξέταση IELTS. Απλά βεβαιωθείτε ότι προφέρετε σωστά τις λέξεις σας. 

6. Μην τα παρατάτε!

Υπάρχουν τρεις συνηθισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: μην το κάνετε!

Η πρώτη είναι όταν δεν μπορείτε να βρείτε την ακριβή λέξη που ψάχνετε. Αν συμβεί αυτό, αποφύγετε τις μεγάλες παύσεις και προσπαθήστε να παραφράσετε ή να αναζητήσετε άλλους τρόπους για να εξηγήσετε τι εννοείτε. 

Η δεύτερη είναι όταν δεν είστε εξοικειωμένοι με ένα θέμα ή δεν έχετε καμία γνώμη για ένα ζήτημα. Αν συμβεί αυτό, χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας για να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια να απαντήσετε στην ερώτηση. Εάν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου που έχει βιώσει την κατάσταση, αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ιδέες πιο γρήγορα. 

Το τρίτο είναι όταν δεν καταλαβαίνετε την ερώτηση του εξεταστή. Αν συμβεί αυτό, μπορείτε πάντα να ζητήσετε διευκρινίσεις (αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις). 

7. Ηχογραφήστε τον εαυτό σας

Αν δεν έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε με έναν ομιλητή που η μητρική του γλώσσα είναι τα αγγλικά, μπορείτε να πετύχετε πολλά αν εξασκηθείτε μόνοι σας. Πώς; Ηχογραφώντας τις συνεδρίες εξάσκησης και αξιολογώντας τον εαυτό σας με βάση τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης IELTS: ευχέρεια, λεξιλογικοί πόροι (το εύρος του λεξιλογίου σας), γραμματικό εύρος και ακρίβεια, και προφορά. 

Ακούστε ξανά την ηχογράφησή σας για να εντοπίσετε τις αδυναμίες σας. Θα μπορούσατε να είχατε χρησιμοποιήσει καλύτερο λεξιλόγιο; Με πόση ευχέρεια μιλούσατε; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πιο σύνθετες δομές; Πώς ήταν η προφορά σας; Δουλέψτε πάνω στις αδυναμίες σας μέχρι να δημιουργήσετε μια καλύτερη ηχογράφηση.

8. Να γνωρίζετε τι να περιμένετε

Εάν συμμετέχετε για πρώτη φορά στην εξέταση IELTS, είναι χρήσιμο να εξοικειωθείτε με τη μορφή και τα κριτήρια βαθμολόγησης. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε θα σας βοηθήσει πραγματικά να ηρεμήσετε. 

Συνιστώ να γνωρίζετε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις πριν από τη συμμετοχή σας στην εξέταση:

  • Πόσο διαρκεί;
  • Πόσα μέρη υπάρχουν;
  • Τι πρέπει να κάνω σε κάθε μέρος;
  • Ποια είναι τα κριτήρια βαθμολόγησης;

Αν θέλετε να δείτε τις επερχόμενες ημερομηνίες της εξέτασης IELTS ή να δείτε την τιμολόγηση των εξετάσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα με τις διαθέσιμες ημερονίες εξετάσεων του IELTS.