By the British Council

15 Μαρτίου 2019 - 19:02

Μητέρα που διαβάζει βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με το παιδί της

Η εκμάθηση Αγγλικών αρχίζει στο σπίτι

Η διδασκαλία των Αγγλικών σε μικρά παιδιά στο σπίτι εξασφαλίζει μικρά σταθερά βήματα στη διαδικασία της μάθησης και τα βοηθά να εξοικειωθούν με την αγγλική γλώσσα ή συμπληρώνει τα μαθήματα που ίσως ήδη παρακολουθούν. Ορισμένοι γονείς ανησυχούν γιατί τα Αγγλικά τους δεν είναι τέλεια. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η δική σας ενασχόληση και ο ενθουσιασμός σας είναι τα πρώτα και τα πιο βασικά στοιχεία που θα πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας για την εκμάθηση Αγγλικών! Εδώ θα βρείτε ορισμένες ιδέες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην πορεία.

Σταθερό πρόγραμμα

Αν ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ή μία ορισμένη ώρα για τα Αγγλικά στο σπίτι, θα μπορέσετε να το καθιερώσετε ως μία συνήθεια. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες φράσεις ή αγγλικά τραγούδια θα μπορέσετε να καθιερώσετε τη διαδικασία και να δώσετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα των Αγγλικών. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι σύντομη (όχι πάνω από δεκαπέντε λεπτά για τα πολύ μικρά παιδιά) διαφορετική κάθε φορά και διασκεδαστική ώστε να διατηρηθεί η προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού σας για τα Αγγλικά.

Το «λίγο και συχνά» έχει αποτέλεσμα! Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά τα Αγγλικά σε μία ορισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας που το παιδί σας το περιμένει, θα δίνετε στη μάθηση διαφορετικέ ύφος κάθε φορά. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία ιστορία στα Αγγλικά πριν τον ύπνο, ή ακόμα και ένα τραγούδι που θα τραγουδάτε μαζί την ώρα που το παιδί σας κάνει μπάνιο. Για περισσότερες ιδέες, δείτε το English corner της οικογένειας Sanghera.

Ιστορίες

Ένας καταπληκτικός τρόπος για να εισάγετε και να εξερευνήσετε τα Αγγλικά είναι να διαβάζετε ιστορίες με κατανοητές και πολύχρωμες εικόνες και έτσι να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μαζί!

Στα παιδιά αρέσει να ακούνε τις ιστορίες που ήδη γνωρίζουν, έτσι επαναλαμβάνοντας τις ιστορίες ξανά και ξανά, εκτός από το ότι ο ακροατής σας είναι ευχαριστημένος, κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων σε ένα οικείο και ευχάριστο πλαίσιο. Ξεκινήστε με μια διαδραστική προσέγγιση και ενθαρρύνετε το παιδί σας κάνοντάς του απλές ερωτήσεις για τις εικόνες, όπως: «Πού είναι ο μπλε σκύλος;» Με την επανάληψη, τα παιδιά σιγά σιγά θα αποκτήσουν την άνεση να συμπληρώνουν προφορικά τα σημεία της ιστορίας που γνωρίζουν.

Όταν τα παιδιά διαβάζουν μια ιστορία ή ακούνε εσάς να τους διαβάζετε, εκτός από το ότι τους δίνεται το ερέθισμα να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν απαραίτητες δεξιότητες κατανόησης προφορικού λόγου καθώς ακούνε τους γραμματικούς τύπους στα Αγγλικά και το νέο λεξιλόγιο. Διαβάστε και το άρθρο μας «Τα οφέλη του να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας».

Τραγούδια και ποιηματάκια

Τα τραγούδια και τα ποιηματάκια που τραγουδάτε και διαβάζετε στο παιδί σας ή που λέτε μαζί του, είναι ένας απλός και ευχάριστος τρόπος να αναπαράγετε επαναλαμβανόμενες φράσεις στα Αγγλικά με τρόπο φυσικό και αυθόρμητο. Εκτός από το ότι τα τραγούδια και τα ποιηματάκια είναι διασκεδαστικά, καθώς τα παιδιά τα επαναλαμβάνουν, εξασκούνται αβίαστα στον τονισμό, τον ρυθμό και επιτονισμό της αγγλικής γλώσσας.

Αφού ακούσουν ένα τραγούδι ή ένα ποιηματάκι αρκετές φορές, τα παιδιά αυθόρμητα αρχίζουν να ψιθυρίζουν ρυθμικά ή να τραγουδούν ταυτόχρονα και αν χρησιμοποιήσετε ένα οπτικό μέσο όπως ένα βίντεο ή ένα κουκλάκι, θα συμβάλετε ακόμα περισσότερο στην κατανόησή του. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε μαζί με το παιδί σας το «Hickory Dickory Dock» χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι όπως ένα ποντικάκι ή ένα αρκουδάκι για να θυμάστε και οι δύο πιο εύκολα τα λόγια.

Τεχνολογία

Οι εφαρμογές αποτελούν μία ενδιαφέρουσα, ελκυστική και διαδραστική προσέγγιση για μαθητές κάθε ηλικίας και μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν τις δεξιότητες εκμάθησης Αγγλικών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κινητή συσκευή ή τάμπλετ και οι μικροί μαθητές έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες για εξάσκηση στο λεξιλόγιο, το μέτρημα και την προφορά αλλά σε διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια. Αν συνδέσετε τις δραστηριότητες αυτές με τα θέματα που καλύπτονται στα μαθήματα Αγγλικών του παιδιού σας αλλά και με τα ενδιαφέροντά του, θα δώσετε ιδιαίτερη ώθηση στην ενασχόλησή του με τα Αγγλικά και στον ενθουσιασμό του για την εκμάθηση της γλώσσας.

Για να εξασκηθεί το παιδί σας στους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα, τα τρόφιμα, τα ζώα, τα αντικείμενα της τάξης, τα παιχνίδια και πολλά άλλα, ρίξτε μια ματιά στην εφαρμογή Learning Time with Timmy.

Παρακολουθώντας και ακούγοντας σύντομα και απλά στιγμιότυπα από τα αγαπημένα αγγλόφωνα κινούμενα σχέδια του παιδιού σας, μπορείτε εύκολα να φέρετε σε επαφή τους μικρούς μαθητές με τον κόσμο της αγγλικής γλώσσας στο σπίτι. Έτσι μπορούν τα παιδιά να ακούνε την προφορά καινούργιων αλλά και γνωστών λέξεων και φράσεων, και όλα αυτά με τη μορφή γνώριμων κινουμένων σχεδίων.

Θα βρείτε πολλά δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στα Αγγλικά – διαβάστε το άρθρο «Τα δέκα πιο αγαπημένα μου βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά» για να εμπνευστείτε.

Παιχνίδια και εκπαιδευτικές κάρτες

Τα παιχνίδια βοηθούν στο να είναι πάντα η εκμάθηση ευχάριστη, διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Οι εκπαιδευτικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά παιχνίδια όπως το «Memory», το «Snap» και το «Kim’s Game». Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας εκπαιδευτικές κάρτες αν είστε καλλιτεχνικός τύπος ή μπορείτε να κατεβάσετε έτοιμες από το LearnEnglish Kids.

Δείτε επίσης την οικογένεια Elliot να παίζει το «Memory Game» με εκπαιδευτικές κάρτες ή ανακαλύψτε μια τεράστια ποικιλία σε διαδραστικά παιχνίδια στον δικτυακό τόπο LearnEnglish Kids.

Λεξιλόγιο και εκφράσεις

Όταν διδάσκετε τα παιδιά σας Αγγλικά στο σπίτι, προσπαθήστε να εστιάσετε σε θέματα που τα ενδιαφέρουν και στο λεξιλόγιο και τις εκφράσεις που γνωρίζουν στη μητρική τους γλώσσα από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

Μπορείτε για αρχή να χρησιμοποιήσετε το ακόλουθο λεξιλόγιο:

  • τρόφιμα και ποτά
  • παιχνίδια
  • αριθμοί 1–10, 10–20, κλπ.
  • χρώματα
  • ρούχα
  • ζώα (ζώα της φάρμας, άγρια ζώα, κατοικίδια)
  • σχήματα
  • απλά επίθετα: αισθήματα, θερμοκρασίες, μεγέθη, κλπ.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κάθε παιδί έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε υπέρ σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι στο παιδί σας αρέσει να μαθαίνει λέξεις στα Αγγλικά που έχουν σχέση με τον Batman ή τα Lego – διασκεδάζει και μαθαίνει Αγγλικά ταυτόχρονα!

Να είστε σε επικοινωνία με τον δάσκαλο του παιδιού σας

Αν το παιδί σας κάνει μαθήματα Αγγλικών, προσπαθήστε να επικοινωνείτε τακτικά με τον δάσκαλό του σχετικά με το περιεχόμενο των μαθημάτων. Πιθανότατα ο δάσκαλος να μπορέσει να σας δώσει μία γενική εικόνα για τα θέματα, τα τραγούδια, τις ιστορίες και το λεξιλόγιο που καλύπτονται στην τάξη του παιδιού σας, κι έτσι, όταν κάνετε εξάσκηση στο σπίτι πάνω σε αυτά, πετυχαίνετε τον τέλειο συνδυασμό για την εμπέδωση της γνώσης.

Το British Council προσφέρει μαθήματα Αγγλικών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Λίγο λίγο …

Ενσωματώνοντας την εκμάθηση των Αγγλικών στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, την καθιστά όχι μόνο εφικτή αλλά τη μετατρέπει και σε μία συνήθεια που είναι πολύ πιθανόν να διαρκέσει. Εφόσον καταφέρετε η ώρα των Αγγλικών να είναι ευχάριστη και χαλαρή, θα αποτελέσει μία ώρα διασκέδασης και απόλαυσης που θα μοιράζεστε με το παιδί σας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι