By IELTS Expert

28 Ιουνίου 2023 - 14:00

TOEFL or IELTS - which is the right test for me, blog image

Συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο με τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε ανάμεσα στο TOEFL και το IELTS, δύο από τις πιο ευρέως αποδεκτές εξετάσεις γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε οριστικά ποια από τις δύο εξετάσεις ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας, χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δυσκολία
  • Στόχοι
  • Τρόπος διεξαγωγής
  • Επίπεδο Αγγλικών
  • Ενότητες εξέτασης
  • Προφορικές δεξιότητες
  • Διάρκεια
  • Αποτελέσματα
  • Κόστος
  • Συμβουλές και εμπειρίες άλλων εξεταζομένων.

Ίσως το πρώτο ερώτημα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε να δώσετε μια διεθνής εξέταση γλωσσομάθειας στα αγγλικά είναι ποια είναι η καλύτερη. Και εννέα φορές στις δέκα, είναι μια απλή επιλογή μεταξύ του TOEFL και του IELTS. Για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση, είναι σημαντικό να έχετε πρώτα κατανοήσει σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας της κάθε εξέτασης, ώστε η τελική σας επιλογή να ανταποκρίνεται στους προσωπικούς σας στόχους.

Όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση, δεν υπάρχουν πολλά που να χωρίζουν τις δύο εξετάσεις. Και οι δύο εγκρίνονται από τα περισσότερα εκπαιδευτικά και επιχειρηματικά ιδρύματα. Αξίζει να θυμάστε, ωστόσο, ότι το IELTS είναι η πιο διαδεδομένη διεθνής εξέταση αγγλικών στο εξωτερικό, αποδεκτή από περισσότερους από 11.500 οργανισμούς σε 140 χώρες. Αυτό το καθιστά αυτόματα την ιδανική επιλογή αν ένας από τους στόχους σας είναι να γνωρίσετε μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμών ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Βοηθάει αν έχετε ήδη αποφασίσει ποιο μέρος του κόσμου θέλετε να επισκεφθείτε, περιορίζοντάς το σε μια συγκεκριμένη ήπειρο και χώρα, πριν επιλέξετε μεταξύ TOEFL και IELTS. Τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις συνήθως παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της εξέτασης που απαιτούν να δώσετε, είτε πρόκειται για το TOEFL είτε για το IELTS. Ορισμένοι μπορεί να σας επιτρέπουν να δώσετε είτε το ένα είτε το άλλο. Αν αυτό ισχύει, το ίδρυμα που επιλέξατε θα πρέπει να διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την ελάχιστη βαθμολογία για κάθε εξέταση και τον τύπο της εξέτασης που πρέπει να επιχειρήσετε.

Το IELTS - που σχεδιάστηκε από το Cambridge English, τμήμα του Πανεπιστημίου του Cambridge - είναι η πιο δημοφιλής εξέταση αγγλικών υψηλού επιπέδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Είναι επίσης αποδεκτό από τα περισσότερα ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εδρεύει το Educational Testing Service (ETS), ο οργανισμός που διαχειρίζεται το TOEFL. Αυτό σημαίνει ότι με το IELTS μπορείτε να πάτε οπουδήποτε επιθυμείτε.

Σκεφτείτε επίσης αν επιθυμείτε να μετακομίσετε στο εξωτερικό για ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο εξετάσεων παρατίθενται παρακάτω. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, θα πρέπει ιδανικά να εξετάσετε όλα τα κριτήρια με τη σειρά, σταθμίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Έτσι, ό,τι κι αν κάνετε, μη βιάζεστε!

Δυσκολία

Όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια εξέταση αγγλικών να δώσετε, είναι φυσικό να θέλετε να γνωρίζετε το επίπεδο δυσκολίας της κάθε εξέτασης, καθώς έτσι θα επιλέξετε την πιο εύκολη.

Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια εξέταση είναι πιο δύσκολη, το TOEFL ή το IELTS; Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη γλωσσική σας επάρκεια και τις προηγούμενες γνώσεις σας, οπότε δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη κοινή γραμμή σχετικά με το ποια εξέταση είναι ευκολότερη.

Ενώ το TOEFL ανήκει σε έναν βορειοαμερικανικό οργανισμό και το IELTS σε οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, η επιτυχία σας στο IELTS δεν εξαρτάται από την εξοικείωσή σας με τη βρετανική προφορά, το λεξιλόγιο ή το πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, ένας παράγοντας που καθιστά το IELTS πραγματικά διεθνές είναι ότι η εξέταση περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία προφορών, όχι μόνο βρετανικές. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν αναμένεται να ακούγεστε σαν φυσικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας, από το Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού, στην ενότητα Speaking section του IELTS για να πετύχετε καλή βαθμολογία.

Για να εξοικειωθείτε πραγματικά με τη μορφή της εξέτασης και τους τύπους των ασκήσεων, οι συνεργάτες του IELTS έχουν διαθέσει στους υποψήφιους εξεταζόμενους μια σειρά από υλικά προετοιμασίας, όπως μαθήματα, διαδικτυακά σεμινάρια, εφαρμογές προετοιμασίας και τεστ πρακτικής εξάσκησης. Μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε όταν προετοιμάζεστε για το IELTS με το British Council είναι η εξής: να είστε σε επαφή με τα αγγλικά με κάθε δυνατό τρόπο. Διαβάστε στα αγγλικά, ακούστε μουσική στα αγγλικά, παρακολουθήστε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στα αγγλικά και, αν είναι δυνατόν, συνομιλήστε τακτικά στα αγγλικά.

Παρόλο που κάθε αγγλόφωνη περιοχή έχει πολύ χαρακτηριστικές μορφές προφοράς, οι φυσικοί ομιλητές της αγγλικής γλώσσας γενικά καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Το πιο σημαντικό για εσάς ως εξεταζόμενοι είναι να γίνεστε κατανοητοί στους άλλους και να μπορείτε να καταλαβαίνετε τους άλλους.

Στόχοι

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για να αποφασίσετε μεταξύ TOEFL και IELTS είναι να εξετάσετε τον συγκεκριμένο στόχο σας. Για παράδειγμα, πρέπει να δώσετε εξετάσεις για να ταξιδέψετε ως φοιτητές, για να αξιολογήσετε την επάρκειά σας στη γλώσσα ή για να μετακινηθείτε στο εξωτερικό για εργασία;

Ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα του IELTS είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τύπους εξετάσεων: IELTS Academic και IELTS General Training. Η εξέταση IELTS Academic θα ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας αν θέλετε να μετακομίσετε στο εξωτερικό για να εργαστείτε σε αγγλόφωνο οργανισμό ή για να σπουδάσετε σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Η εξέταση IELTS General Training, από την άλλη πλευρά, θα αξιολογήσει την ικανότητά σας να ανταπεξέρχεστε σε ένα καθημερινό περιβάλλον και στην καθημερινή ζωή, γι' αυτό και συνήθως τη δίνουν άτομα που επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε μια αγγλόφωνη χώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε συγκεκριμένα το IELTS για UKVI. Αυτή είναι η κατάλληλη εξέταση για την υποστήριξη της αίτησής σας για βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η ίδια με το IELTS όσον αφορά το περιεχόμενο, τη μορφή της εξέτασης και τα κριτήρια αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα, η μόνη διαφορά έγκειται στον τρόπο αναφοράς των αποτελεσμάτων. Το IELTS για UKVI θα πιστοποιεί ότι η εξέταση διεξήχθη σε επίσημο εξεταστικό κέντρο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή εξέταση IELTS , συνιστάται ιδιαίτερα να συμβουλευτείτε εκ των προτέρων το ίδρυμα στο οποίο σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση.

Τρόπος διεξαγωγής

Εάν συγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι εξετάσεις TOEFL και IELTS , δεν θα διαπιστώσετε σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Όπως το IELTS, έτσι και το TOEFL προσφέρει δύο διαφορετικές εξετάσεις. Και οι δύο εξετάσεις προσφέρουν επίσης την επιλογή διαδικτυακής εξέτασης που μπορείτε να κάνετε από την άνεση του

δικού σας χώρου. Το TOEFL διαθέτει την εξέταση Home Edition και το IELTS έχει πρόσφατα ξεκινήσει το IELTS Online σε ορισμένες τοποθεσίες, ενώ θα είναι διαθέσιμο ευρύτερα τους επόμενους μήνες.

Επίπεδο Αγγλικών

Παρόλο που η ακριβής σύγκριση μεταξύ των βαθμολογιών TOEFL και IELTS είναι αρκετά δύσκολη, μπορεί να καθοριστεί ένας κατά προσέγγιση βαθμός συγκρισιμότητας με το είδος των επιπέδων που συνήθως απαιτούνται από ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά ιδρύματα. Τα επίπεδα αυτά μπορούν επίσης να συγκριθούν με τα πρότυπα αναφοράς του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς (Common European Framework of Reference - CEFR). Πρόκειται για ένα διεθνές πρότυπο που ορίζει τη γλωσσική επάρκεια και αποτελεί σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα του IELTS αναφέρονται ως βαθμολογίες σε κλίμακα από το 1 (η χαμηλότερη) έως το 9 (η υψηλότερη), ενώ οι επιδόσεις στο TOEFL βαθμολογούνται σε κλίμακα από το 0 έως τους 120 βαθμούς (ο υψηλότερος).

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον πίνακα, οι βαθμολογίες του IELTS φτάνουν μέχρι το επίπεδο C2 (ουσιαστικά το επίπεδο ενός φυσικού ομιλητή της αγγλικής γλώσσας) κατά CEFR, ενώ το TOEFL μπορεί να παρέχει επικύρωση μόνο μέχρι το επίπεδο C1. Με άλλα λόγια, αν το επίπεδο των αγγλικών σας είναι εφάμιλλο με αυτό ενός φυσικού ομιλητή της αγγλικής γλώσσας, το TOEFL δεν αρκεί για να το αποδείξει. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το IELTS είναι η προφανής επιλογή.

Τα αποτελέσματα τόσο του TOEFL όσο και του IELTS ισχύουν για δύο έτη. Μόλις παρέλθει αυτή η περίοδος, θα πρέπει να υποβληθείτε εκ νέου σε μία από τις δύο εξετάσεις.

Ενότητες εξέτασης

Σε γενικές γραμμές, το TOEFL και το IELTS αξιολογούν τις ίδιες δεξιότητες, δηλαδή την Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening), την Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading), την Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing) και την Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking). Ωστόσο, οι ενότητες ή τα μέρη σε κάθε εξέταση μπορεί να διαφέρουν λόγω των διαφορών στους χρησιμοποιούμενους τύπους ασκήσεων.

Η ενότητα Κατανόησης Προφορικού Λόγου (Listening) στο TOEFL, για παράδειγμα, περιορίζεται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Στην εξέταση IELTS , η ενότητα αυτή είναι πιο ποικίλη λόγω των διαφορετικών τύπων ασκήσεων που χρησιμοποιούνται: πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, επισήμανσης σχεδίων/χαρτών/διαγραμμάτων, συμπλήρωσης εντύπων/σημειώσεων/πίνακα/διαγράμματος ροής/συνοπτικής έκθεσης, συμπλήρωσης προτάσεων.

Όσον αφορά την ενότητα Κατανόησης Γραπτού Λόγου (Reading), το TOEFL αφιερώνει 60 λεπτά σε αυτή την ενότητα, η οποία χωρίζεται σε αποσπάσματα κειμένου (τρία έως πέντε), και η κατανόηση αξιολογείται με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συγκριτικά, η ενότητα Κατανόησης Γραπτού Λόγου (Reading) στο IELTS , η οποία διαρκεί επίσης 60 λεπτά, περιλαμβάνει ένα σύνολο κειμένων που αξιολογούνται με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να προτείνετε τίτλους, να ολοκληρώσετε προτάσεις, να τελειώσετε περιλήψεις, να συμπληρώσετε πίνακες ή διαγράμματα κ.ο.κ.

Προφορικές δεξιότητες

Μια από τις πιο προφανείς διαφορές στην ενότητα Προφορικής εξέτασης είναι ότι οι εξεταζόμενοι στο TOEFL πρέπει να μιλούν σε μικρόφωνο ενώ απαντούν στις ερωτήσεις. Στο IELTS, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε προφορική συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εκπαιδευμένο εξεταστή IELTS . Ενδέχεται να πρέπει να εξεταστούν σε αυτό το μέρος της εξέτασης την ίδια ημέρα με τη γραπτή εξέταση ή σε προγενέστερη/μεταγενέστερη ημερομηνία. Είναι δυνατόν να γίνει το IELTS Speaking μέσω βιντεοκλήσης ή αυτοπροσώπως.

Η διαδικασία της πρόσωπο με πρόσωπο συζήτησης με ένα άλλο άτομο σε πραγματικό χρόνο είναι αναμφίβολα αληθοφανής, καθιστώντας το IELTS Speaking διαδραστικό και όσο πιο κοντά σε μια κατάσταση πραγματικής ζωής μπορεί να βρεθεί μια εξέταση.

Διάρκεια

Η διάρκεια των TOEFL και IELTS δεν είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αγνοηθεί. Παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι το πιο σοβαρό θέμα κατά τη στιγμή της απόφασης για το ποια εξέταση θα δώσετε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας πόσο χρόνο θα σας πάρει. Είναι πολύ καλύτερο να έχετε ξεκαθαρίσει τα χρονοδιαγράμματα αρκετά νωρίτερα, καθώς θα είστε σε θέση να προγραμματίσετε την άφιξή σας στο εξεταστικό κέντρο και την αναχώρησή σας από αυτό με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Το πιο σημαντικό, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο διαρκεί μια εξέταση, τόσο πιο πολύ μπορεί να εξαντληθείτε, γεγονός που θα επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσής σας. Λάβετε υπόψη σας ότι οι συνθήκες των εξετάσεων έχουν την τάση να δοκιμάζουν την ικανότητά σας να παραμένετε καθισμένοι σε ένα μέρος και να απαντάτε σε δύσκολες ερωτήσεις, διατηρώντας την πλήρη συγκέντρωσή σας καθ' όλη τη διάρκεια.

Το TOEFL είναι η μεγαλύτερη από τις δύο εξετάσεις και διαρκεί, κατά μέσο όρο, τρεις ώρες και 30 λεπτά. Από την άλλη, το IELTS διαρκεί περίπου δύο ώρες και 45 λεπτά, ανεξάρτητα από το ποια εξέταση θα επιλέξετε.

Αποτελέσματα

Ο χρόνος που απαιτείται για την παραλαβή των αποτελεσμάτων TOEFL και IELTS ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής που επιλέγετε. Τα αποτελέσματα του IELTS εξαρτώνται από το αν επιλέγετε την εξέταση σε χαρτί ή σε υπολογιστή. Τα αποτελέσματα του IELTS  στον υπολογιστή λαμβάνονται σε τρεις έως πέντε ημέρες, ενώ τα αποτελέσματα του IELTS σε χαρτί είναι συνήθως διαθέσιμα δεκατρείς ημέρες μετά τη διεξαγωγή της εξέτασης. Τα αποτελέσματα του TOEFL λαμβάνονται σε επτά έως δέκα ημέρες από την ημερομηνία αποστολής.

Κόστος

Το κόστος των εξετάσεων και οι διαθέσιμες μέθοδοι πληρωμής συνήθως εξετάζονται προσεκτικά προτού αποφασίσει ο μέσος εξεταζόμενος. Η εγγραφή στο IELTS είναι μια εύκολη διαδικασία και η πληρωμή μπορεί να γίνει στο τοπικό σας νόμισμα διαδικτυακά και μη. Για να δείτε τα εξέταστρα στη χώρα σας, επισκεφθείτε αυτήν την σελίδα.

Συμβουλές και εμπειρίες άλλων εξεταζομένων

Το γεγονός ότι το IELTS είναι η πιο δημοφιλής εξέταση γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας στον κόσμο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας. Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, θα είναι επίσης ευκολότερο για εσάς να βρείτε συμβουλές και τις εμπειρίες άλλων εξεταζομένων σχετικά με τη διαδικασία των εξετάσεων.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις εξετάσεις IELTS , αν όχι όλοι, αισθάνονται νευρικότητα για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα της εξέτασης. Για να μειώσετε κάθε είδους άγχος, ίσως είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τι να περιμένετε την ημέρα των εξετάσεων, διαβάζοντας τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εκτός του ότι θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εξέταση για αργότερα. Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές για την ημέρα των εξετάσεων IELTS που παρέχεται από το British Council.

Η παγκόσμια φήμη του IELTS σημαίνει ότι αποτελεί αναμφίβολα μια καλή επιλογή για την προώθηση της καριέρας σας στον κόσμο της εργασίας. Όταν θα έχετε καλή βαθμολογία στο IELTS , θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε προαγωγή. Επιπλέον, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αν αποφασίσετε να υποβάλετε αίτηση για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.

Έχοντας διαβάσει αυτόν τον συγκριτικό οδηγό, θα πρέπει τώρα να είστε σε θέση να αποφασίσετε μόνοι σας ποια από τις δύο εξετάσεις ταιριάζει καλύτερα στα μελλοντικά σας σχέδια. Αφού αποφασίσετε εάν θα δώσετε το TOEFL ή το IELTS, μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τα  IELTS εξέταστρα και τις ημερομηνίες που διατίθενται στην ιστοσελίδα του British Council .

Εγγραφείτε σήμερα και ετοιμαστείτε να αξιολογήσετε και να πιστοποιήσετε επίσημα τη γλωσσική σας επάρκεια. Καλή επιτυχία!