Αφίσα «Circular Cultures Design School 2024»
Date
Τρίτη 26 Μαρτίου 2024Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Τοποθεσία
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα
Additional information
Αιτήσεις έως 18 Μαρτίου 2024

Το πρόγραμμά μας «Circular Cultures» – που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Onassis ONX, το διεθνές πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακού πολιτισμού του Onassis Culture – επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά, στοχεύοντας στην προώθηση του βιώσιμου σχεδιασμού και της κυκλικότητας, στην καλλιέργεια ενός κλίματος κριτικού διαλόγου και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των δημιουργικών επαγγελματιών.

Φέτος, το 6ο κατά σειρά Circular Cultures (Making Matters) εξελίσσεται και παρουσιάζει το «Circular Cultures Design School», μια σχολή για δημιουργούς και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, με δύο θεματικές ενότητες: «Materiality» και «Immateriality» στον κυκλικό σχεδιασμό.

Εστιάζοντας στις δύο αυτές θεματικές ενότητες, το «Circular Cultures Design School» προσκαλεί τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τα βιώσιμα υλικά και να αποκαλύψουν νέες δυνατότητες, όπου η φυσική υπόσταση των υλικών και της χειροτεχνίας συναντά το απέραντο δυναμικό του ψηφιακού κόσμου.

Οι θεματικές ενότητες του CC Design School

Strand A: Materiality – Τα απτά υλικά που συνθέτουν τον δημόσιο χώρο

Σ’ αυτή τη θεματική ενότητα εμβαθύνουμε στα απτά υλικά που συνθέτουν τον δημόσιο χώρο. Ανακαλύπτουμε την τέχνη του «placemaking», όπου τα κυκλικά υλικά, οι φιλικές προς το περιβάλλον υφές και οι αρχές του βιώσιμου σχεδιασμού αξιοποιούνται για να δημιουργήσουν ελκυστικά, λειτουργικά και πολιτιστικά πλούσια περιβάλλοντα.

Strand B: Immateriality – Οι δυνατότητες του ψηφιακού χώρου και των τεχνολογιών αιχμής

Strand B (Immateriality) εξερευνά τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού χώρου και των τεχνολογιών αιχμής, ενώ παράλληλα διατηρεί τη βιωσιμότητα και την οικοδόμηση νέων κόσμων («worldbuilding») στο επίκεντρο. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από άνευ προηγουμένου τεχνολογικές εξελίξεις, η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον σχεδιασμό, αλλά και ο συγκερασμός ύλης και τεχνολογίας, έχουν αναδειχθεί σε μεταμορφωτικές δυνάμεις στο δημιουργικό τοπίο. Αυτή η συνέργεια όχι μόνο επαναπροσδιορίζει τα όρια της ανθρώπινης ευρηματικότητας, αλλά επίσης, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ηθική και την καινοτομία.

Πρόγραμμα

Το «CC Design School» στοχεύει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα μάθησης ανάμεσα σε ομότιμους, και ως χώρος συνεργασίας και σύγκλισης δημιουργικών πνευμάτων. Με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα και τον κυκλικό σχεδιασμό, θα υποστηρίξουμε συζητήσεις καίριας σημασίας ενδυναμώνοντας παράλληλα τους δημιουργούς με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.

Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε ενεργά νέα δίκτυα, φέρνοντας σε επαφή συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα και πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, θα υποστηρίξουμε την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικότητας στις δημιουργικές βιομηχανίες.

Πότε Τρίτη 26 έως Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, 17.00–21.00
Πού Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107–109
117 45 Αθήνα

Αιτήσεις συμμετοχής

Το πρόγραμμα αναζητά 30 συμμετέχοντες (15 για κάθε θεματική ενότητα) διαφορετικών δημιουργικών ειδικοτήτων.

Καλούμε δημιουργούς και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στο «Circular Cultures Design School» και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινότητας του κυκλικού σχεδιασμού μέσα από τις εμπειρίες, τις γνώσεις και την φιλοπεριέργεια τους. Αναζητάμε 30 συμμετέχοντες (15 για κάθε θεματική ενότητα) με καινοτόμες ιδέες που εγείρουν το διάλογο και τον προβληματισμό γύρω από κοινωνικά, πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα και υπακούν στις αρχές της βιωσιμότητας και κυκλικότητας.

Σημειώστε ότι η συμμετοχή σε ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος είναι υποχρεωτική.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ατομική, ωστόσο η εκπροσώπηση οργανισμών, ομάδων και συλλογικοτήτων από έναν συμμετέχοντα είναι ευπρόσδεκτη.

Για να συμμετέχετε στο «CC Design School», συμπληρώστε την αίτηση έως την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 (12.00 μεσημέρι ώρα Ελλάδας). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώστε συμμετοχή

Κριτήρια επιλογής

  • Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικές αιτήσεις που να περιγράφουν τις περιοχές ενδιαφέροντός τους σε έργα ή έρευνα.
  • Η αξιολόγηση της αίτησης θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο «CC Design School» θα υποστηρίξει τη δουλειά τους.
  • Θα δοθεί έμφαση στην πιθανή συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
  • Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε έργα που εμπλουτίζουν το μαθησιακό περιβάλλον και υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας ζωντανής κοινότητας.
  • Θα αξιολογηθεί η δυνατότητα του ενδιαφερόμενου να συνεισφέρει ενεργά στη συλλογική μαθησιακή εμπειρία.

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: 20 Μαρτίου 2024

Επιμέλεια

  • Μαρία Παπαϊωάννου, Head of Arts, British Council στην Ελλάδα
  • Πρόδρομος Τσιαβός, Head of Digital Policy and Development, Ίδρυμα Ωνάση
  • Hannah Robinson, Architecture, Design and Fashion Programme Manager, British Council

Σχετικά με το πρόγραμμα «Circular Cultures»

Το «Circular Cultures» είναι το πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τον χώρο της δημιουργίας. Επιθυμεί να εγκαθιδρύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούς, καθώς και να δημιουργήσει ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.

Στην Ελλάδα, το «Circular Cultures» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό και κυκλικό design, τα υλικά και τη βιώσιμη μόδα.

Το «Circular Cultures» είναι μέρος του «Making Matters», ενός προγράμματος του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό design. Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά το πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Δείτε τα προηγούμενα συνέδρια «Circular Cultures».

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου στο Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.

Το «Circular Cultures Design School» πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το διεθνές πρόγραμμα νέων μέσων και ψηφιακού πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Onassis ONX.