Λογότυπο «Μουσεία και Τουρισμός»
Date
Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016
Τοποθεσία
Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί και οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς συγκεντρώνουν παραδοσιακά το μεγάλο ενδιαφέρον των τουριστών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Ακόμα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον πολιτιστικό τουρισμό, καθώς όχι μόνο διατηρούν και προάγουν τη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και δημιουργούν νέες εμπειρίες. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντιληπτός ο σημαντικός ρόλος του πολιτισμού στον τουρισμό και η δυνατότητά του να συμβάλει καθοριστικά στη τουριστική βιομηχανία. Στη Βρετανία, οι οχτώ από τους δέκα χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι μουσεία, συμπεριλαμβανομένων του British Museum, του Tate Modern και της National Gallery. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 78% όλων των ξένων επισκεπτών πραγματοποιούν τουλάχιστον μία επίσκεψη σε πολιτιστικό χώρο όπως τα μουσεία.

Καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, προκύπτει η δυνατότητα για τα μουσεία να αποκτήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες τους και τα έσοδά τους, ενώ την ίδια στιγμή να καθιερωθούν ως βασικός μηχανισμός που θα αφηγείται την ιστορία, τη κουλτούρα και την σύγχρονή ζωή των κοινωνιών. Αυτό ισχύει τόσο για μεγάλους, όσο και για μικρότερα μουσεία, μιας και οι τουρίστες αναζητούν όλο και περισσότερο εξατομικευμένες υπηρεσίες και αυθεντικές εμπειρίες.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, θα φέρει κοντά ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από το χώρο των μουσείων και του πολιτισμού από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξετάσουν πως:

  • η επένδυση στα μουσεία και στον πολιτισμό μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα
  • μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στους τομείς Πολιτισμού και του Τουρισμού
  • μπορεί να προκύψουν συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς, τις τουριστικές ενώσεις και άλλους σημαντικούς δρώντες ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός στη χώρα μας
  • η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνιακή προώθηση αυτής της προσπάθειας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν προεγγραφής στους παρακάτω συνδέσμους.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην ενότητα «Downloads» παρακάτω.

Διακεκριμένοι ομιλητές

  • Ο Jim Broughton είναι υπεύθυνος για την διεθνή διπλωματία και τις διεθνής εμπορικές δραστηριότητες του Μουσείου Natural History του Λονδίνου – που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα των εκθέσεων που ταξιδεύουν εκτός μουσείου, τις εκδόσεις, το φωτογραφικό αρχείο, και τον φημισμένο διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year. Ο Jim έχει σπουδάσει σχεδιαστής και έχει εργαστεί στην διοργάνωση εκθέσεων και τον σχεδιασμό εκθεσιακών χώρων, κυρίως με διεθνείς συνεργασίες. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Βρετανικό Μουσείο, στο μουσείο Historic Scotland, και σε συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ για πολλά χρόνια εργαζόταν σε διεθνή προγράμματα στην Ασία. Ο Jim είναι Αντιπρόεδρος του ICOM UK
  • Ο John Giurini ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής Επικοινωνίας του J. Paul Getty Trust τον Ιανουάριο του 2005. Τον Νοέμβριο του 2007, έγινε Επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων του Μουσείου J. Paul Getty. Από αυτή τη θέση, επιβλέπει όλες τις επικοινωνιακές δραστηριότητες των δύο κτηρίων του Μουσείου στο Λος Άντζελες, που περιλαμβάνουν τις σχέσεις με τα μέσα επικοινωνίας, το μάρκετινγκ και το branding, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, καθώς και τις σχέσεις με τους δωρητές. Ο John είναι επίσης μέλος της διοικητικής ομάδας του Μουσείου. Πριν εργαστεί στο Getty, ο John διοικούσε την δική του συμβουλευτική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, με ειδίκευση στα προϊόντα κατανάλωσης, τον τουρισμό, τις πωλήσεις και τους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια 12 περίπου ετών, ο John κατείχε διοικητικές θέσεις σε αρκετές μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες επικοινωνίας του Λος Άντζελες. Ο John ξεκίνησε την καριέρα του στο τμήμα επικοινωνίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες.
  • Ο Francesco Manacorda είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Tate Liverpool από τον Απρίλιο του 2012. Έχει επιμεληθεί δεκάδες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων τα «The Indian Subcontinent in Contemporary Art», «The Martian Museum of Terrestrial Art» και «Radical Nature» καθώς και εκθέσεις μεμονωμένων καλλιτεχνών όπως των Clemens Von Wedemeyer, Hans Schabus και Tobias Putrih αλλά και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις όπως τις «Alighiero and Boetti Day» και «Simple Rational Approximations» με την Lara Favaretto. Έχει επιμεληθεί το περίπτερο της της Σλοβενίας στη Venice Biennial το 2007 και της Νέας Ζηλανδίας το 2009. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά περιοδικά και εκδόσεις, μεταξύ των οποίων τα «Domus», «Flash Art International» και «Art Review». Έχει συγγράψει μονογραφίες για καλλιτέχνες και έχει συνεισφέρει σε μια σειρά καταλόγων. Έχει σπουδάσει Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο University of Turin και έχει μεταπτυχιακό στην Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης από το Royal College of Art στο Λονδίνο. Το 2013 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής της 55ης Biennale di Venezia.
  • Η Rosemarie Reyes εργάζεται στο τομέα του τουρισμού και συνεργάζεται με μεγάλες ταξιδιωτικές στη Νέα Υόρκη και την Γαλλία. Το 2002 ίδρυσε την Roseworks Marketing, μια συμβουλευτική εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και την ψυχαγωγία. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται μεγάλες παραστάσεις του Broadway και του West End όπως οι: «Mamma Mia!», «Wicked», «Blue Man Group» και «Chicago». Επίσης συνεργάζεται με ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η Travel Bound και η Opentours, με οργανισμούς προώθησης τουριστικών προορισμών όπως το Γραφείο Τουρισμού της Πολιτείας της Καλιφόρνια, και με μεγάλους προωθητικές τουριστικές καμπάνιες όπως η Andersen Retail Tourism. Πρόσφατοι πελάτες της είναι το Whitney Museum of American Art και το Ground Zero Museum Workshop, καθώς και τα θεάματα Cyclo-Café Attractions στο Παρίσι. Ως συγγραφέας γράφει συστηματικά σε εκδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας και περιοδικά όπως το «The Tour Operator» και το «Shop America Magazine». Έχει επίσης εργαστεί ως κειμενογράφος σε τουριστικές καμπάνιες στη Νέας Υόρκης, όπως στο Madame Tussauds Wax Museum and το Circle Line Downtown.

Αθήνα

Πότε Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 09.30–17.00
Πού Μουσείο Μπενάκη (Αμφιθέατρο)
Πειραιώς 138
118 54 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/1088587871258216
Εγγραφή στο συνέδριο www.eventbrite.com/e/museums-and-tourism-a-working-relationship-conference-tickets-29569708795
Εγγραφή στα εργαστήρια www.eventbrite.com/e/museums-and-tourism-a-working-relationship-workshops-tickets-29603088635
Live stream https://diavlos.grnet.gr/event/e777
Μαγνητοσκοπημένες ομιλίες www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=655

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται μαζί με το Μουσείο Μπενάκη, τη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Βρετανική πρεσβεία και με την υποστήριξη του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων. Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Θεσσαλονίκη

Πότε Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, 09.00–16.00
Πού Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου & Παραλία
546 46 Θεσσαλονίκη
Facebook www.facebook.com/events/1170055623080676
Εγγραφή www.eventbrite.com/e/museums-and-tourism-a-working-relationship-thessaloniki-tickets-29689641517

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται μαζί με τη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Βρετανική Πρεσβεία. Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Τηλέφωνο 210 369 2336
Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr