Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του British Council
Date
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019Τετάρτη 10 Απριλίου 2019
Τοποθεσία
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 9 Ιανουαρίου 2019

Για έβδομη συνεχή χρονιά έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου εποικοδομητικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε νέους Έλληνες και Βρετανούς συγγραφείς σε μια αναμφισβήτητα καίρια εποχή συνεχών αλλαγών για την Ευρώπη, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας.

Οι Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας απευθύνονται σε νέους και πιο έμπειρους συγγραφείς που επιθυμούν να μοιραστούν τη δουλειά τους, να ακούσουν σχόλια, να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν καταξιωμένους συγγραφείς και επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Οι ομάδες θα δουλεύουν εντατικά σε «peer basis», ως ομάδες εργασίας «ομοτίμων».

Η Ομάδα Συγγραφής Ποίησης θα εστιάσει σε – και θα χρησιμοποιήσει παραδείγματα από – θέματα που απασχολούν έντονα την σύγχρονη βρετανική ποίηση, ενώ συγχρόνως αγγίζουν καθεμιά και καθέναν μας, άμεσα ή έμμεσα: το φύλο και την σεξουαλικότητα, το πέρας του χρόνου, την αναπηρία. Επίσης, θα μελετήσει ποιήματα από την διεθνή εκδοτική επιτυχία στον δύσκολο τομέα της σύγχρονης ποίησης: την ανθολογία του Νηλ Άστλυ «Παραμένοντας Ζωντανοί» – με ενότητες όπως «Σώμα και Ψυχή», «Δρόμοι και Ταξίδια», «Μεγαλώνοντας», «Οι Άνθρωποί μου», «Εγώ, η Γη, το Σύμπαν». Σύντομες αναλύσεις επιλεγμένων ποιημάτων θα χρησιμεύσουν ως εφαλτήρια για τα ποιήματα των μελών της ομάδας, βασισμένα στην εμπειρία τους: της ζωής του και του κόσμου γύρω τους.

Η Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας θα εξερευνήσει καίρια θέματα της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας, όπως το φύλο και η σεξουαλικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, η ανισότητα, το γήρας το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, η αναπηρία και η θέση της γυναίκας. Με τη καθοδήγηση του συντονιστή μας, οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στα κείμενα Βρετανών συγγραφέων που αντανακλούν τις παραπάνω θεματικές. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδιαλλαγούν με προσκεκλημένους ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς, δημοσιογράφους και επιμελητές, οι οποίοι θα προσδώσουν στις συναντήσεις την δική τους οπτική, γνώση και εμπειρία.

Οι συναντήσεις των ομάδων θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο μας στην Αθήνα.

Η γλώσσα εργασίας είναι η Ελληνική αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν και στα Αγγλικά.

Ανοιχτή Εκδήλωση Ανάγνωσης – Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας

Η Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας θα μοιραστεί τη δουλειά ενός δημιουργικού χρόνου σε μία ανοικτή εκδήλωση ανάγνωσης των έργων τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18.00 στο Βιβλιοπωλείο Little Tree Books & Coffee (Καβαλλότι 2, Ακρόπολη, 117 42 Αθήνα).

Ανοιχτή Εκδήλωση Ανάγνωσης – Ομάδα Συγγραφής Ποίησης

Η Ομάδα Συγγραφής Ποίησης θα μοιραστεί τη δουλειά ενός δημιουργικού χρόνου σε μία ανοικτή εκδήλωση ανάγνωσης των ποιημάτων τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2019 και ώρα 19.00 στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο, 118 51 Αθήνα).

Συντονιστές

Ομάδα Συγγραφής Ποίησης: Παναγιώτης Ιωαννίδης
Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης έχει εκδώσει τρία βιβλία ποιημάτων – «Το σωσίβιο» (2008), «Ακάλυπτος» (2013) και «Πολωνία» (2016) – ενώ αναμένεται το τέταρτο, «Ρινόκερος». Υπήρξε συνεργάτης του Αρχείου Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση) για τα πέντε πρώτα έτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο «The Books’ Journal», µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΦΡΜΚ» και επιμελητής των ποιητικών αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)».

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας: Βαγγέλης Προβιάς
Οι συλλογές διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης» (Γ’ έκδοση, 2014) και «Πλατεία Μεσολογγίου» (B’ έκδοση, 2016) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ. Διηγήματα του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει τα βιβλία «Ψευδαισθήσεις» του Oliver Sacks (ΡΟΠΗ, 2018) και «Ξάγρυπνη Πόλη» του Bill Hayes (ΡΟΠΗ, 2017). Το 2016 ήταν υπότροφος του προγράμματος «Study of the United States Institute on Contemporary American Literature» στο University of Louisville στο Κεντάκι των Η.Π.Α. Είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από το 2013.

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά των συντονιστών (PDF, 321 kb).

Πρόγραμμα Συναντήσεων

Ομάδα Συγγραφής Ποίησης 21 Ιανουαρίου–8 Απριλίου 2019
Κάθε Δευτέρα, 18.00–20.00
(10 συναντήσεις συνολικά)
Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας 23 Ιανουαρίου–10 Απριλίου 2019
Κάθε Τετάρτη, 18.30–21.00
(12 συναντήσεις συνολικά)

Στο πλαίσιο του προγράμματος (PDF, 103 kb) θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών καθώς και συναντήσεις με μεταφραστές και δημοσιογράφους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και οι:

 • Δημοσθένης Παπαμάρκος
 • Αύγουστος Κορτώ
 • Ευτυχία Γιαννάκη
 • Δημήτρης Ρηγόπουλος
 • Παύλος Παπαδόπουλος.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Για να συμμετάσχετε, συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής (MS Word, 46 kb) μέχρι την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής είναι €130.

Πώς μπορώ να κάνω την πληρωμή;

Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, θα σας ζητήσουμε να προχωρήσετε στην καταβολή του κόστους με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους:

 • με μετρητά ή πιστωτική κάρτα (VISA, DINERS και MASTERCARD) στο γραφείο μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00–14.30
 • μέσω τραπέζης (Citibank – Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003, IBAN: GR 5108400010000000444215003). Αναγράψτε το όνομά σας με την ένδειξη «Ομάδα Συγγραφής Ποίησης» ή «Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας» στο πεδίο «Αιτιολογία» του καταθετηρίου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας).

Γενικοί όροι

 • Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος των τμημάτων.
 • Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε ομάδα με λιγότερους από τέσσερις συμμετέχοντες και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
 • Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του κόστους συμμετοχής μετά την έναρξη του προγράμματος.
 • Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής.
 • Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα δε θα υπερβαίνει τους 15.

Πληροφορίες

 • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου: Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336