Βιβλία σε βιβλιοθήκη
Date
Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2020Δευτέρα 06 Απριλίου 2020
Τοποθεσία
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 3 Ιανουαρίου 2020

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Ομάδες Συγγραφής Ποίησης και Πεζογραφίας, τέσσερις από τους συμμετέχοντες των οποίων έχουν ήδη πετύχει την έκδοση του πρώτου τους βιβλίου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και λογοτεχνικές εκδόσεις.

Οι Ομάδες Συγγραφής απευθύνονται σε νέους αλλά και πιο έμπειρους συγγραφείς που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει αλλά και εμπνέει, να μοιραστούν τη δουλειά τους, να ακούσουν σχόλια, να ανταλλάξουν απόψεις καθώς και να γνωρίσουν καταξιωμένους συγγραφείς και επαγγελματίες από τον εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Η λειτουργία της γίνεται σε «peer basis», ως ομάδα εργασίας «ομότιμων».

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας

Η Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας θα εστιάσει σε επίκαιρα θέματα της σύγχρονης βρετανικής αλλά και ελληνικής λογοτεχνίας, όπως η ιστορία, η μνήμη, το gender, η συνύπαρξη–σύγκρουση πολιτισμών και απόψεων, η ανισότητα, το γήρας, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, η αναπηρία και η θέση της γυναίκας, αλλά και η Ευρώπη. Επιπλέον, με τη καθοδήγηση του συντονιστή, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τους προσκεκλημένους ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς, δημοσιογράφους και επιμελητές, οι οποίοι θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες την συγγραφική διαδρομή τους, την οπτική, την γνώση και την εμπειρία τους.

Ομάδα Συγγραφής Ποίησης

Πώς γράφουμε για την εμπειρία άλλων, αντλώντας από την δική μας; Πώς μεταπλάθουμε μια είδηση, ένα ξένο κείμενο, σε ποίημα που, εμμέσεως, αφορά την δική μας ζωή; Μετά το περσινό εργαστήριο που εστίαζε στο προσωπικό βίωμα, φέτος, η Ομάδας Γραφής Ποίησης θα επικεντρωθεί σε – και θα χρησιμοποιήσει παραδείγματα από – θέματα που αντλούμε από ξένα κείμενα: ειδήσεις, μαρτυρίες, πεζογραφία μυθοπλασίας, κ.ά.. Σύντομες αναλύσεις επιλεγμένων ποιημάτων θα χρησιμεύσουν ως εφαλτήρια για τα ποιήματα των μελών της oμάδας, ποιήματα που διερμηνεύουν τον κόσμο γύρω μας.

Η γλώσσα εργασίας είναι η Ελληνική αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν και στα Αγγλικά.

Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας στην Αθήνα.

Συντονιστές

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας: Βαγγέλης Προβιάς
Οι συλλογές διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης» (Γ’ έκδοση, 2014) και «Πλατεία Μεσολογγίου» (B’ έκδοση, 2016) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ολκός. Έχει μεταφράσει τα βιβλία «Ξάγρυπνη Πόλη» του Bill Hayes (Εκδόσεις Ροπή, 2017), «Ψευδαισθήσεις» του Oliver Sacks (Εκδόσεις Ροπή, 2018) και «Πλησιάζοντας τον Θάνατο» της Elisabeth Kubler-Ross (Εκδόσεις Ίκαρος, 2019). Από το 2013 συντονίζει τις Ομάδες Συγγραφής Πεζογραφίας του British Council. Ήταν εισηγητής του διαδικτυακού προγράμματος δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι υπότροφος του προγράμματος «Study of the United States Institute on Contemporary American Literature» στο University of Louisville στις Η.Π.Α. (2016). Το φθινόπωρο 2019 ήταν, με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη, εισηγητές στο πρόγραμμα της Αμερικανικής Πρεσβείας «American Literature @Athens American Center».

Ομάδα Συγγραφής Ποίησης: Παναγιώτης Ιωαννίδης
Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης έχει εκδώσει τρία βιβλία ποιημάτων – «Το σωσίβιο» (2008), «Ακάλυπτος» (2013) και «Πολωνία» (2016), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του Αναγνώστη – ενώ είναι υπό έκδοση το τέταρτο, «Ρινόκερος». Υπήρξε συνεργάτης του Αρχείου Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση) για τα πέντε πρώτα έτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο «The Books’ Journal», µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΦΡΜΚ» και ιδρυτής και επιμελητής των ποιητικών αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)».

Πρόγραμμα

Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας 8 Ιανουαρίου–1 Απριλίου 2020
Κάθε Τετάρτη, 18.00–21.00
(12 συναντήσεις συνολικά)
Ομάδα Συγγραφής Ποίησης 13 Ιανουαρίου–6 Απριλίου 2020
Κάθε Δευτέρα, 18.00–20.00
(10 συναντήσεις συνολικά)

Στο πλαίσιο του προγράμματος (PDF, 103 kb) θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών καθώς και συναντήσεις με μεταφραστές και δημοσιογράφους.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Για να συμμετάσχετε, συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής (MS Word, 44 kb) και στείλτε την στην Κατερίνα Γαλάνη στη διεύθυνση Katerina.Galani@britishcouncil.gr μέχρι την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής είναι €130.

Πώς μπορώ να κάνω την πληρωμή;

Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, θα σας ζητήσουμε να προχωρήσετε στην καταβολή του κόστους με έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους:

  • με μετρητά ή πιστωτική κάρτα (VISA, DINERS και MASTERCARD) στο γραφείο μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00–14.30
  • μέσω τραπέζης (Citibank – Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003, IBAN: GR 5108400010000000444215003). Αναγράψτε το όνομά σας με την ένδειξη «Ομάδα Συγγραφής Ποίησης» ή «Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας» στο πεδίο «Αιτιολογία» του καταθετηρίου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, Ομάδα Συγγραφής Πεζογραφίας) και στείλτε την απόδειξη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Katerina.Galani@britishcouncil.gr.

Γενικοί όροι

  • Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος των τμημάτων.
  • Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε ομάδα με λιγότερους από τέσσερις συμμετέχοντες και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
  • Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του κόστους συμμετοχής μετά την έναρξη του προγράμματος.
  • Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής.
  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα δε θα υπερβαίνει τους 15.

Πληροφορίες

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες συγγραφής ποίησης και πεζογραφίας, επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γαλάνη:
    Katerina.Galani@britishcouncil.gr | 210 369 2386
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:
    Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336