Design. Fashion. Crafts.
Το διήμερο πρόγραμμα έχει στόχο να αξιοποιήσει την εμπειρία και την γνώση του «Crafting the Future» και να επεκταθεί, με επίκεντρο την διασύνδεση και την ενδυνάμωση της σχέσης των εμπλεκόμενων στον τομέα της μόδας, του design και της χειροτεχνίας με βασική αρχή τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ηθικού οικοσυστήματος.
Ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος θεμελίωσε το πώς ορίζεται η βιωσιμότητα για τον κάθε εμπλεκόμενο στον ευρύτερο τομέα, φέτος θα εστιάσει στην κυκλικότητα ως εργαλείο διασύνδεσης των δυνατών σημείων κάθε ενός από αυτούς, στη δημιουργία ενός μέλλοντος με ενισχυμένο τον κυκλικό σχεδιασμό και τη διερεύνηση της εφαρμογής του στον χώρο της μόδας και του design, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα γύρω από αυτόν αλλά και στην καταναλωτική συμπεριφορά της μονάδας.
Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε το βιώσιμο design, την καινοτομία και τα νέα υλικά, με ορίζοντα τα φυσικά, συνθετικά και μεικτά υλικά· vα εξετάσουμε το πώς το αρχειακό υλικό μας βοηθά να οραματιστούμε το μέλλον μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος· να ανακαλύψουμε τα νέα μοντέλα δομής για τις δημιουργικές βιομηχανίες, την παραγωγή και κατασκευή· να διερευνήσουμε το κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και τέλος να συζητήσουμε τις όποιες αλλαγές επιφυλάσσονται για τους ανθρώπους – σχεδιαστές, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς, χρήστες και policymakers – όσο εξελίσσεται το πλαίσιο της κυκλικότητας.
Την πρώτη μέρα του «Circular Cultures» θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις πιο σύγχρονες πρακτικές σε οτιδήποτε αφορά την κυκλικότητα, μέσω μιας σειράς ομιλιών, πάνελ συζητήσεων, εκθέσεων και επιδείξεων πρωτοποριακών υλικών και πρακτικών. Τη δεύτερη μέρα, η πρακτική εξάσκηση μέσα από εργαστήρια θα παράσχει πολύτιμη τεχνογνωσία σε ανερχόμενους και καθιερωμένους σχεδιαστές, επιχειρηματίες από τους χώρους του design και της μόδας, επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, καθώς επίσης και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών.
Κεντρικοί Ομιλητές
- Rebecca Earley, Διευθύντρια της Έδρας Βιώσιμης Μόδας και Σχεδίου Υφάσματος, Συνιδρύτρια του Centre for Circular Design (CCD), University of the Arts London
- Dr Kate Goldsworthy, Καθηγήτρια Σχεδίου Κυκλικών Υφασμάτων και Συνιδρύτρια του Centre for Circular Design (CCD), University of the Arts London
- Professor Carole Collet, Καθηγήτρια Design για Βιώσιμο Μέλλον στο Central Saint Martins
- Seetal Solanki, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ma-tt-er
- Edwina Ehrman, Επικεφαλής Επιμελήτρια του τμήματος Κοστουμιών και Υφασμάτων στο Victoria and Albert Museum (V&A)
- Joe Iles, Επικεφαλής Προγράμματος Κυκλικού Σχεδιασμού, Ellen MacArthur Foundation
- Hannah Carter, Υπεύθυνη Καμπάνιας #LoveNotLandfill στο London Waste and Recycling Board (LWARB)
- Nick Gant, Ιδρυτής του design studio Community21, Καθηγητής Design στο Πανεπιστήμιο του Brighton
- Marco Rendina, Διευθύνων Σύμβουλος του European Fashion Heritage Association, Πρόεδρος του Europeana Aggregators Forum
- Parvinder Marwaha, Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Design, Μόδας στο British Council
- Βίκυ Μουδήλου, Σχεδιάστρια Μόδας, Καλλιτέχνης και Οικονομική Αναλύτρια, Συνιδρύτρια του Eating the Goober
- Ζωή Αγγελακοπούλου, Αρχιτέκτονας και Σχεδιάστρια, Ιδρύτρια του Topodom
- Βαλίσια Γκότση, Σχεδιάστρια και Συνιδρύτρια του 2WO+1NE=2
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.
Εργαστήρια
Την δεύτερη ημέρα του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν εις βάθος κάποιες από τις θεματικές.
- Your Materials Portrait
Seetal Solanki, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ma-tt-er - Love Not Landfill
Hannah Carter, Υπεύθυνη Επικοινωνιακής Εκστρατείας στο London Waste and Recycling Board (LWARB) - Re-making Meaning in Virtuous Circular Cultures
Nick Gant, Ιδρυτής του design studio Community21, Καθηγητής Design στο Πανεπιστήμιο του Brighton
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.
Οι αιτήσεις για τα εργαστήρια θα εξεταστούν και οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφεια των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 21 Φεβρουαρίου 2020.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και δεν θα υπάρχει διερμηνεία.
Έκθεση Video Art
Στο πλαίσιο του «Circular Cultures» θα παρουσιαστεί η έκθεση «Earth Chronicles», μια σειρά βίντεο από τη συλλογή του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Artistic Director, PCAI Residency.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Circular Cultures»
Το «Circular Cultures» είναι ένα νέο πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τον χώρο της δημιουργίας. Επιθυμεί να εγκαθιδρύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούν καθώς και να δημιουργήσει Ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.
Το πρόγραμμα «Circular Cultures», που πραγματοποιείται στη Στέγη, είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό design και τη βιώσιμη μόδα. Το Onassis Culture, παγκόσμιο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, θέτει την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της αποστολής του. Σημείο αναφοράς αυτής της προσπάθειας είναι το πρόγραμμα Past Forward, που στοχεύει να διερευνήσει τις σημαντικότερες προκλήσεις πάνω στο θέμα παγκοσμίως, και τον επαναστατικό τρόπο σκέψης που επιτάσσουν.
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:
Μαρία Παπαϊωάννου |
Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336 |
Κατερίνα Γαλάνη |
Katerina.Galani@britishcouncil.gr | 210 369 2386 |
Το πρόγραμμα «Circular Cultures» είναι συμπαραγωγή με το Onassis Culture, πραγματοποιείται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και η επιμέλεια του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Rebecca Earley, Διευθύντρια της Έδρας Βιώσιμης Μόδας και Σχεδίου Υφάσματος, Συνιδρύτρια του Centre for Circular Design, University of the Arts London.