Ένας καινοτόμο πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας για το περιβάλλον και την αειφορία στο νησί της Τήλου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures I Making Matters | Συνεργασία μεταξύ British Council και PCAI
Η διοργάνωση του προγράμματος καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Τήλο έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures, ενός προγράμματος βαθιά ριζωμένο στο παγκόσμιο πρόγραμμα Making Matters, ένα πρόγραμμα του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό σχεδιασμό.
Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.
Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας στοχεύει να διερευνήσει πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία στην αρχιτεκτονική, τα υλικά και το έργο του συλλογικού σχεδιασμού και νέους τρόπους συνεργασίας με την κοινότητα με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη διαχείριση αποβλήτων στο νησί της Τήλου.
Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Τήλο διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) με τον Δήμο Τήλου.
H πρωτοβουλία Just Go Zero Tilos είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό έργο που ξεκίνησε το 2022 από την Polygreen, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που προάγουν την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα, καθιστώντας την Τήλο το πρώτο νησί μηδενικών απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Για το 2023 το British Council και η PCAI έχουν προσκαλέσει την κολεκτίβα Βρετανών καλλιτεχνών RESOLVE στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures (Making Matters).
Οι RESOLVE είναι μια διεπιστημονική συλλογικότητα που συνδυάζει αρχιτεκτονική, μηχανική, τεχνολογία και τέχνη για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Έχουν υλοποιήσει πολλά καλλιτεχνικά προγράμματα, εργαστήρια, δημοσιεύσεις και ομιλίες στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία στοχεύουν στην κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη στο δομημένο περιβάλλον.
Αναπόσπαστο μέρος του έργου της κολεκτίβας RESOLVE αποτελεί η συνεργασία με παιδιά, νέους και υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην κοινωνία. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων τους περιλαμβάνει και τη φυσική αλλά και τη συστημική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, και τη διερεύνηση της τοποθεσίας ενός έργου με διαφορετικές κοινότητες ακολουθώντας μία προσέγγιση συν-σχεδιασμού. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός έχει κάτι περισσότερο από αισθητική αξία, είναι παράλληλα και ένας μηχανισμός για πολιτική και κοινωνικοοικονομική αλλαγή.
Το χαρτοφυλάκιο έργων της RESOLVE κυμαίνεται από έργα αρχιτεκτονικής/αστικής σχεδίασης μέχρι και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και ερευνητικές εκδόσεις. Έχουν δουλέψει συστηματικά με πολλά ιδρύματα τέχνης, όπως η S1 Gallery (Sheffield), το Het Nieuwe Instituut (Rotterdam), Haus Der Kulturen Der Welt & SAVVY Contemporary (Berlin), Kunstverein Braunschweig (Braunschweig), Wellcome Collection, V&A Museum, The Barbican Centre, Tate Modern και Mosaic Rooms (London), το Δήμο του Croydon, Ealing και Greenwich στο Λονδίνο και οργανισμούς με επίκεντρο την κοινότητα, όπως οι SADACCA (Sheffield), Skin Deep (London), MAIA (Birmingham) και Mansions of the Future (Lincoln). Διευθύνουν επίσης ένα προπτυχιακό τμήμα στο Architectural Association School of Architecture’s (London).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:
Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | |
Τηλέφωνο | 210 369 2336 |