Ivan Symkanych

Ονομάζομαι Ιvan και είμαι 24 ετών. Είμαι φοιτητής του Royal Holloway μέσω του University of London International Programme. Αυτή τη στιγμή κάνω το μεταπτυχιακό μου – MSc σε International Management. Πριν από αυτό, παρακολούθησα σπουδές για το πτυχίο Bachelor – BSc in Economics and Management – με το London School of Economics (LSE). Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί επέλεξα τις σπουδές με το University of London International Programme

Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω όταν τελείωσα το σχολείο, απλά ότι ήθελα να σπουδάσω οικονομικά και management. Άρχισα να ψάχνω για κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού που να έχει κύρος και καλή φήμη. Έμαθα για το LSE online και ήρθα σε επαφή με το προσωπικό του ηλεκτρονικά. Μου είπαν ότι υπάρχει ένας οργανισμόs στη Θεσσαλονίκη που θα μπορούσε να υποστηρίξει την αίτησή μου. Χάρηκα όταν έμαθα ότι θα μπορούσα να κάνω σπουδές για το ίδιο πτυχίο εδώ, ακριβώς σαν να ήμουν εσωτερικός φοιτητής στο Λονδίνο.

Πώς έκανα αίτηση για να σπουδάσω με το University of London International Programme

Χρειάστηκε να δώσω ένα τεστ για να ελέγξουν το επίπεδό μου στα Αγγλικά και τα Μαθηματικά, και να δουν αν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις σπουδές του LSE. Τα αποτελέσματά μου ήταν καλά και ξεκίνησα στο LSE το Σεπτέμβριο του 2006.

Μετά από τέσσερα έτη σπουδών πήρα το πρώτο πτυχίο και τώρα είμαι στο δεύτερο χρόνο του μεταπτυχιακού.

Πώς συνδυάζω τις σπουδές με τις άλλες υποχρεώσεις μου

Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές είναι μερικής φοίτησης (part-time), για να μπορώ να δουλεύω παράλληλα. Εργάζομαι σε μία τράπεζα. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω τη διπλωματική μου εργασία. Είναι δύσκολο να καταφέρεις να συνδυάσεις παράλληλα σπουδές με εργασία.

Μελετώ περίπου τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα, δηλαδή 30 με 35 ώρες την εβδομάδα, το ελάχιστο. Συχνά όμως απαιτείται να μελετώ πολύ περισσότερο, και κάποιες φορές ξενυχτάω. Το διάβασμα όμως μου αρέσει πολύ. Κάνω πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να πετύχω τους στόχους μου.

Γιατί επέλεξα να σπουδάσω στην Ελλάδα

Το μεταπτυχιακό είναι φτηνότερο εδώ όταν είσαι φοιτητής σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Κοστίζει περίπου £15.000 για να παρακολουθήσεις το ίδιο τμήμα στο Λονδίνο. Εδώ το κόστος είναι περίπου €11.000. Θα ήταν επίσης πολύ ακριβά για μένα να ζω στο Λονδίνο, γιατί είναι ακριβή πόλη. Δεν πιστεύω ότι η οικογένειά μου θα μπορούσε να καλύψει τέτοια έξοδα. Έτσι, παρακολουθώ το ίδιο τμήμα εδώ, και πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση. Η οικογένειά μου βρίσκεται κοντά, έχω κάπου να μείνω και δεν χρειάζεται να πληρώνω τιμές Λονδίνου.

Η εμπειρία από τις εξετάσεις μου με το British Council

Το προσωπικό είναι άριστο. Γνωριζόμαστε εδώ και έξι χρόνια που δίνω εξετάσεις μέσω του British Council, κι έχουμε πλέον αναπτύξει προσωπικές σχέσεις.

Στις εξετάσεις, οι επιτηρητές ήταν πολύ εξυπηρετικοί. Μπορούν να σου εξηγήσουν τα πάντα. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα το λύνουν, χωρίς καθυστέρηση. Τα πάντα είναι στη θέση τους – το προσωπικό, τα θέματα, όλα έτοιμα.

Χρησιμοποιώ το British Council και για μεταφράσεις. Ζητώ να μεταφραστούν κάποιες από τις πανεπιστημιακές μου εργασίες στα Ελληνικά, για να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και στην Ελλάδα.

Πώς βλέπω το μέλλον μου

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα για όσους ζουν στην Ελλάδα. Πριν έξι χρόνια είχα όνειρα και φιλοδοξίες. Πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν απλά με τόσο καλά πτυχία – ότι θα είχα τα εφόδια να βρω τη δουλειά που θέλω. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πάρα πολύ στην Ελλάδα από τότε. Έτσι λοιπόν ψάχνω να δω πώς είναι η κατάσταση στο εξωτερικό. Προσπαθώ να βρω μία θέση μαθητείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ελβετία. Η φιλοδοξία μου είναι να εργαστώ στον τομέα της αεροπλοϊας. Μου αρέσουν πολύ τα αεροπλάνα. Θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω σε κάποια αεροπορική εταιρεία ή σε αεροδρόμιο.