Σχετικά με το Life Skills

Το «Life Skills» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης νέων που διοργανώνεται από το British Council με χρηματοδότηση της HSBC.

Έχει ως στόχο να εξελίξει τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων (18 έως 30 ετών) που βρίσκονται είτε εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης, ή κατάρτισης, είτε που επιθυμούν μια θετική αλλαγή σταδιοδρομίας στην καριέρα τους, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Είστε νέος/α 18 έως 30 ετών και βρίσκεστε σε διαδικασία αναζήτησης της επαγγελματικής σας ταυτότητας; Τότε πάρτε μέρος σε ένα από τα εργαστήριά μας!

Μέσα από αυτά οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη μετάβαση την οποία βρίσκονται, να αναγνωρίσουν τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα τους, να διευρύνουν την αντίληψη τους γύρω από την έννοια της κοινωνικής οικονομίας και τέλος να διαμορφώσουν ένα πλάνο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Τα εργαστήρια είναι βιωματικού χαρακτήρα, προσφέρονται δωρεάν και πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Οι εγγραφές των εργαστηρίων θα είναι ανοιχτές για περισσότερους από 1.700 νέους σε όλη την Ελλάδα.

Δίμηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Πέντε κύκλοι αμειβόμενης πρακτικής άσκησης οργανώθηκαν και ολοκληρώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες:

  • ανέπτυξαν νέες δεξιότητες
  • επωφελήθηκαν από ευκαιρίες δικτύωσης
  • απέκτησαν εργασιακή εμπειρία και εμπλούτισαν τα βιογραφικά τους
  • συναντήθηκαν με επαγγελματίες από τον τομέα των κοινωνικών επιχειρήσεων και από επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, οι ωφελούμενοι της πρακτικής άσκησης είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στα «Start-up Bootcamps» μαζί με εκπροσώπους από την επιχείρηση που τους φιλοξένησε και να σχεδιάσουν από κοινού προϊόντα ή υπηρεσίες που επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Μέσα από το πρόγραμμα, στηρίξαμε τους νέους παρέχοντάς τους πρόσβαση σε θέσεις εργασίας ώστε να καταφέρουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Social hackathons

Τα social hackathons κατάφεραν να είναι μια συμμετοχική διαδικασία μάθησης όπου οι νέοι συνεργάστηκαν με κοινωνικές επιχειρήσεις, διεύρυναν τους ορίζοντές τους, εξοικειώθηκαν με την κοινωνική οικονομία και το μάρκετινγκ και ανέπτυξαν νέες δεξιότητες σχετικά με τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη διαχείριση χρόνου και την οργάνωση.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρία social hackathons: ένα δια ζώσης στην Αθήνα, ένα δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη και ένα διαδικτυακά. Σε κάθε hackathon συμμετείχαν νέοι ηλικίας 18–30 ετών, οι οποίοι σχημάτισαν ομάδες και συνεργάστηκαν με εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία/βελτίωση ενός προϊόντος/υπηρεσίας με κοινωνικό αντίκτυπο.

Τρεις ομάδες κέρδισαν έπαθλο 2.000€ για την υλοποίηση της πρότασής τους. Οι Black Light (Αθήνα), Amimoni (διαδικτυακά) και Bioscoop (Θεσσαλονίκη) ήταν οι τρεις νικήτριες ομάδες. Επίσης, δόθηκε ατομική δωροκάρτα 100€ από κοινωνικές επιχειρήσεις στα άτομα των νικητριών ομάδων.

Σχετικά με το Life Skills

Το «Life Skills» φιλοδοξεί να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, προωθώντας την εργασία σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, ως εναλλακτική και χωρίς αποκλεισμούς επιλογή καριέρας, για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της διεξαγωγής δύο κύκλων πρακτικής άσκησης σε κοινωνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, θα διενεργηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε «Start-up Bootcamps» ώστε να δοκιμάσουν στην πράξη τις επαγγελματικές ιδέες τους.

Στο τέλος του διετούς προγράμματος (Οκτώβριος 2021–Σεπτέμβριος 2023), οι νέοι θα έχουν αποκτήσει απασχολησιμότητα και επαγγελματικές δεξιότητες, καθώς και πρόσβαση σε θέσεις εργασίας. Το κυριότερο όμως είναι η ικανότητα τους να σχεδιάζουν ένα καλύτερο αύριο δημιουργώντας ένα πραγματικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία τους.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Βικτωρία Κυριάκη:

Τηλέφωνο 210 369 2337
Email Victoria.Kyriaki@britishcouncil.gr