Ένα κολάζ από εικόνες μιας νεαρής γυναίκας που φορά ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και ενός βιονικού χεριού σε μπλε φόντο

Στο πλαίσιο του Stronger Together, το πρόγραμμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τους νέους να σχεδιάσουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ως εκ τούτου, το British Council ενώνει τις δυνάμεις του με την Microsoft Ελλάς για την πραγματοποίηση ενός hackathon στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται μια τεχνολογία που έχει τη δύναμη να λύσει κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαμόρφωση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα κληθούν να δράσουν, να επηρεάσουν τους άλλους και να στηρίξουν την ευρύτερη κοινωνία. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εργαστούμε σε ένα τομέα που θα επιτρέψει στους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο μέσω της κοινωνικής τους δράσης.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμά για το 2022–2023 είναι:

  • διαδικτυακά focus groups, Οκτώβριος 2022
  • δια ζώσης hackathons σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ουγγαρία, τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου 2022
  • διαδικτυακή ημερίδα, Φεβρουάριος 2023.

Focus Groups

Τα focus groups θα διεξαχθούν διαδικτυακά με στόχο να δημιουργήσουν ευκαιρίες για διάλογο ανάμεσα σε νέους σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό και να τους επιτρέψουν να αποτυπώσουν τις απόψεις τους σε μια σειρά από συστάσεις. Αυτές οι συστάσεις θα παρουσιαστούν σε μια διαδικτυακή ημερίδα που θα φέρει σε επαφή τους νέους με εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.

To πρώτο διαδικτυακό focus group πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, 13.00–15.00 ώρα Ελλάδας (12.00–14.00 CET).

Hackathon

Πάρτε μέρος στο hackathon του προγράμματος, όπου νέοι από τους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνικής καινοτομίας θα συνεργαστούν σε ομάδες και θα δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Η νικήτρια ομάδα θα κερδίσει ένα study visit σε πρόγραμμα/οργανισμό στη Βρετανία που εργάζεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τον Φεβρουάριο του 2023.

Το hackathon πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Δείτε το βίντεο στο οποίο οι συνεργάτες του προγράμματος και οι νέοι που συμμετείχαν στο hackathon της Αθήνας περιγράφουν την εμπειρία τους και τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό.

Συνεργάτες

Το πρόγραμμα διοργανώνεται με τη χορηγία της Microsoft Ελλάς και σε συνεργασία με την DAEM – City of Athens IT Company, την Athens Partnership και το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα φιλοξενείται στο Σεράφειο της Αθήνας.

Διαδικτυακή ημερίδα

Δηλώστε συμμετοχή στη διαδικτυακή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, 11.00–12.30 ώρα Ελλάδας, για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επιφέρει κοινωνικό αντίκτυπο και να βοηθήσει στην ανάδειξη του ρόλου των νέων ως φορείς κοινωνικής αλλαγής, σε ζωντανή μετάδοση από το Broadway House του Λονδίνου.

Σε συνεργασία με μια σειρά επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και καινοτομίας, στόχος αυτής της συζήτησης είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των νέων και εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων χάραξης πολιτικής και ερευνητών σχετικά με τις προκλήσεις και τις καλές πρακτικές στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό. Εγγραφείτε τώρα.